Нов регламент сваля налозите от догодинаБългария е държавата от Европейския

...
Нов регламент сваля налозите от догодинаБългария е държавата от Европейския
Коментари Харесай

Плащаме най-високите банкови такси

Нов правилник смъква данъците от следващата година


България е страната от Европейския съюз с най-високи банкови такси за трансгранични преводи. В момента българските консуматори би трябвало да платят на българските банки такса сред 30 и 60 лева, с цел да преведат 10 евро в друга страна от Европейския съюз. Това демонстрира проучване на Делойт. Еврокомисията предлага промени в разпоредбите, които ще изравнят интернационалните преводи в евро и тези, които се вършат от друга европейска валута към евро и противоположното. Това значи, че банковите такси би трябвало да са в размер на няколко евроцента или нулеви.

В момента в Европа има две категории консуматори на платежни услуги. Тези в еврозоната, за които преводите в евро са доста ниски или ги няма, и тези в страните отвън еврозоната, които заплащат много високи такси. Тези такси са най-високи в България, показва в отчет евродепутатът Ева Майдел, която е докладчик в отрасловата комисия по парични и стопански въпроси.

В отчета се предлага още усилване на регулацията при заплащане с карта или изтегляне на пари от банкомат в чужбина. Потребителите да имат повече информация при какъв курс се обменят парите им и да имат право на избор, в случай че има разнообразни благоприятни условия за превалутиране.

Докладът беше признат позитивно от множеството политически групи в Европейския Народното събрание. Предстоят договаряния по ремонти на други евродепутати и гласоподаване на финалния текст от Европейския парламент през ноември. Очаква се, след решение на Европейския парламент през ноември, регламентът да влезе в действие през първата половина на 2019.

С предложенията ще се реализира еднообразно отнасяне на всички европейски жители и бизнеси, което ще докара до съвсем 1 милиард евро спестявания на европейците на година.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР