Нов разлом в Европа: България и още няколко източноевропейски страни

...
Нов разлом в Европа: България и още няколко източноевропейски страни
Коментари Харесай

Ренесанс на АЕЦ: Източна Европа срещу Германия


Нов разлом в Европа: България и още няколко източноевропейски страни членки желаят бъдеще за своите атомни централи. Противниците на нуклеарната сила, измежду които и Германия, настояват, че тя не е задоволително “зелена “.

„ България желае да се подреди в първите редици на битката за запазване на климата, “ пишат създателите при започване на публикация в „ Зюддойче Цайтунг “ (ЗЦ) и цитират документ на държавното управление в София, съгласно който околната среда и климатът от много време са основен приоритет на България.

Колко " зелена " е атомната сила?

Германското издание напомня, че идната седмица на срещата си на високо ниво държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз би трябвало да актуализират. Преди това страните членки подават своите лични цели, какъвто е казусът и с цитирания документ от София. В него се споделя още, че атомната сила „ потвърдено не създава нездравословни излъчвания “ и „ играе основна роля в гарантирането на енергийна сигурност освен на национално, само че също по този начин на районно и на европейско ниво “. Тъкмо този пункт крие конфликтен капацитет, доколкото още няколко източноевропейски страни като Румъния, Унгария, Словакия и Чехия явно желаят да работят за климатичните цели на Европейски Съюз, наблягайки на нуклеарната сила, а други страни са срещу, изясняват създателите.
Редакцията предлага
В този към момента тленен спор става дума за верния енергиен микс от типичен енергоизточници, възобновими източници и атомна сила. Държави като, не желаят и да чуват за нови АЕЦ на територията на Европейски Съюз, други обаче не желаят да се отхвърлят. И казусът би трябвало да бъде решен таман по време на немското председателство на Европейски Съюз до края на годината, настояват създателите. „ А на Германия по никакъв начин няма да ѝ се усладят хвалбите за атомната сила, показани като отбрана на климата, “ установяват те.

По-нататък в публикацията става дума за проектите за ограничение на нездравословните излъчвания до 2030 година, само че и за аритметичните игри с числата, които разрешават да се поукраси статистиката, с цел да бъдат реализирани поставените цели. На този декор въпросът за нуклеарната сила придобива още по-сериозна тежест, още повече, че той е обвързван и с една друга основна тематика, която напълно скоро ще разискват екоминистрите от Европейски Съюз: водородът като източник на сила.

Горивото на бъдещето?

В тази връзка изданието „ Юроактив “ напомня, че водородът се счита за доста положително средство за освобождение от нездравословните въглеродни излъчвания, както в тежката промишленост, в металургията и химическата индустрия, по този начин и в превоза – сухопътен, въздушен и воден. Тоест – това е, магическото оръжие на промишлеността, считат специалистите. Но добиването на водород гълтам доста сила и по тази причина досега се счита са неефективно. Изданието написа, че Европейската комисия все пак се надява до 2050 година водородът да задоволява 24 % от енергийните потребности на света.
 Тези типове сила се крият в тока, създаван в Германия: делът на атомната е 12,4% (в скобите са данните за 2019)
Тези типове сила се крият в тока, създаван в Германия: делът на атомната е 12,4% (в скобите са данните за 2019)

Да, на доктрина атомна сила може да се добива благодарение на „ зелени “ технологии, с електричество от възобновими източници, само че мнозина считат, че най-перспективно е потреблението на ток от АЕЦ. Неслучайно в Европейски Съюз остава отворена и вратата към потреблението на атомна сила. Защото, както разяснява „ Юрактив “, Европейската комисия ще разгласи, че водородната сила, създавана с ток от АЕЦ, „ има ниски излъчвания на въглероден двуокис “. Поне това е декларирала пред Европарламента Паула Абреу Маркез, ръководителка на отдела за възобновими сили към Европейска комисия. Изданието изяснява, че крайният артикул, който се създава благодарение на АЕЦ, се назовава „ лилав водород “ и излъчванията на въглероден двуокис при добиването му са по-ниски в съпоставяне със „ сивия водород “, добиван посредством електролиза при потреблението на природен газ.

Нов спор сред Германия и Франция?

„ Юрактив “ цитира Франс Тимерманс, комисар по опазването на климата, съгласно който Еврокомисията „ няма да пречи “ на страните, решили да строят нови АЕЦ. Изданието прецизира, че разногласието за атомната сила вещае и по въпроса дали атомната сила е „ зелена “ или не.

В резюме: до края на годината като ръководител на Европейския съвет Германия ще би трябвало да заеме позиция по бъдещето на водорода като енергоизточник и в частност – за построяването на нови АЕЦ и потреблението на атомна сила за извличане на водород.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР