Нов протест в защита на свободата на словото в БНР

...
Нов протест в защита на свободата на словото в БНР
Коментари Харесай

Журналисти протестират с жива верига пред БНР

Нов митинг в отбрана на свободата на словото в БНР стартира в този час. Организатор е Асоциацията на европейските публицисти в България. Акцията е разследване от невижданото прекъсване на сигнала на стратегия " Хоризонт " за близо 5 часа - на 13 септември и краткотрайното събаряне от ефир на журналистката Силвия Великова.

От Асоциацията на европейските публицисти в България провеждат митинга поради спешната обстановка в БНР и поради опитите за цензура за каквито свидетелстваха и публицисти от радиото пред Съвета за електронни медии. Според уредниците на митинга институциите отхвърлят да подхващат дейности. Прокуратурата проверява само техническите аргументи за прекъсване на сигнала. След инспекциите стана ясно, че такава техническа причина не е имало, нито е била направена профилактика. Протестът е под мотото " Да дадем сигнал ". След малко пред БНР ще бъде направена и жива верига, в която ще се включат 111 участници. Те ще застанат през няколко метра от тук до телевизионната кула и алегорично ще предават от ръка на ръка един транзистор.

Според генералния шеф на БНР цензура в радиото няма. Той не е упражнявал надзор върху свободата на словото и преди няколко дни в позиция той съобщи, че ще съди всички, които са се упражнявали върху неговото име и върху професионални качества. Утре Съвет за електронни медии ще разиска настояването за оставка на генералния шеф на БНР - искане, което направиха от страна на ред колегията на радиото. По-късно през днешния ден следобяд Комисията по бюджет и финанси и Комисията по медиите ще разиска настояването дали да бъде предоставен одит на сметната палата на БНР за последните 2 години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР