Нов протест на превозвачи, екскурзоводи, туроператори и хотелиери се готви

...
Нов протест на превозвачи, екскурзоводи, туроператори и хотелиери се готви
Коментари Харесай

Част от туристическия бранш тръгва на протест и извади писмо от ЕК за държавната помощ

Нов митинг на превозвачи, екскурзоводи, туроператори и хотелиери се готви за 15 юни. Основната причина – неналичието на помощ от страната при икономическия колапс поради ковид.
Организатор на митинга е Национално съдружие " Случаен транспорт ". В известието за митинга се споделя, че настояванията на сектора не са били чути, а държавните ограничения за по-ниски цени на шезлонги и чадъри " са неизгодни за нас ". Радка Мандилова, ръководител на „ Случаен транспорт “, показва, че проведените туристически пътувания са главен дял от българския туризъм и показва какви са настояванията на този отрасъл:
целева безплатна помощ (от 30 000 до 100 000 лева или 10% от оборота на съответното юридическо лице в сектора), безлихвени заеми и нисколихвени капиталови инструменти;
- 800 лева безплатно месечно за всеки ескурзовод
- облекчения във връзка с визи за пътувания от и към трети страни т.е. отвън Европейски Съюз
- да няма възбрана за детски и юношески туризъм
- субсдии за превозвачите, извършващи совалков транспорт от други страни
- ясно пояснение на член 25 от Закона за ограниченията за изключителното състояние.
Браншът желае среща с премиера Бойко Борисов. А Мандилова припомня, че съгласно Европейска комисия към този момент 750 млн. евро са пристигнали от Европейски Съюз за България като отговор на рецесията с ковид, а 88,5 млн. евро са за дребен и междинен бизнес по линия на кохезионната политика. 278 млн. евро в същото направление идват от Европейския фонд за районно развиване. „ Инструментите за отпущането им се вършат от българските управляващи “, написа в писмо от Европейска комисия, получено от Мандилова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР