Нов проектозакон за горивата ще вдигне цените на втечнения газ

...
Нов проектозакон за горивата ще вдигне цените на втечнения газ
Коментари Харесай

Закон вдига два пъти цената на пропан-бутана

Нов проектозакон за горивата ще вдигне цените на втечнения газ пропан-бутан (LPG) над два пъти. За това сигнализираха от Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан (LPG-асоциация). В претекстовете към плана се показват като " положителни образци " пазарите в Гърция и други страни, само че цената на една 10-килограмова бутилка в южната ни съседка е 25-28 евро, до момента в който у нас се движи сред 14 и 24 лева, изясни Георги Палпурин, консуматор и ръководител на LPG-асоциацията.

Проектозаконът е импортиран в Народното събрание на 7 март от група депутати без да се вземе мнението на сектора, безапелационен бе Адриан Илиев, юрист на LPG-асоциацията.

С плана се постанова монопол и се цели унищожаването на цялостен бранш от стопанската система ни, в случай че бъде гласуван без смяна, настояват търговците на LPG. Причината е, че в него се залагат високи условия за съществуване на най-малък размер на складовете за пропан-бутан от 500 куб. метра и най-малко 10 000 бутилки или 50% от търгуваните за една година размери. За съпоставяне - 60 от в този момент настоящите 67 склада, благосъстоятелност на 54 компании, имат размери сред 20 и 150 куб. м и надалеч по-малко от условия брой бутилки, показват от LPG-асоциацията. Освен това в плана е заложено условие за най-малко 3 млн. лв. уставен капитал на притежателите на хранилища. За да изпълнят тези условия, компаниите би трябвало да вложат големи вложения, което е невероятно за тях, разясниха те и обясниха, че единствено цената на 10 000 бутилки е 450 хиляди лв., а инвестицията за създаване на един склад при цената на земята край София ще надвиши 10 млн. лв.. Разбира се, тези големи вложения ще се отразят на крайната цена на пропан-бутана, откъдето ще пристигна и двукратното му повишаване, обясниха те.

В последна сметка от 67 бази, от които в този момент може да се пълнят и доставят бутилки пропан-бутан, ще останат единствено 7 (5%), безапелационни са LPG-търговците. На процедура проектозаконът ще засегне директно над 100 000 семейства и над 80% от ресторантьорския и сладкарския бизнес. Така заложените в плана условия заплашват да унищожат цялостен отрасъл от стопанската система, безапелационни са от LPG-асоциацията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР