Нов проект за АЕЦ „Белене“, който да стъпи на основите

...
Нов проект за АЕЦ „Белене“, който да стъпи на основите
Коментари Харесай

Проектът за АЕЦ Белене ще стъпи на нова основа


Нов план за АЕЦ „ Белене “, който да стъпи на основите на остарелия е тезата, която се стартира от българските депутати. Става въпрос за структурирането на планова компания с НЕК. Преди това обаче планът би трябвало да получи резистентност и постоянни гаранции, че в процесът на развиване няма да бъде подложен на политическинатиски напън. Това стана ясно в границите на интернационалната нуклеарна конференция на Бултаом, която се организира край Варна.

Процедурата за строителството на АЕЦ „ Белене “ е главният акцент на тазгодишната интернационална конференция „ Българската атомна енергетика – национална, районна и международна енергийна сигурност “, проведена от Булатом. Това сподели при откриването Богомил Манчев ръководител на Български атомен конгрес (Булатом). Той обърна внимание, за нуждата от нова нуклеарна мощ от позиция на образуването на микса през идващите години. За енергетиката идващите 40 – 50 години са на следващия ден, напомни Богомил Манчев, като акцентира на нуждата от нова базова мощ, каквато се явява АЕЦ „ Белене “ и напомни, че не би трябвало да се не помни и удължаването на живота на 6 блок на АЕЦ „ Козлодуй “.
Вицепрезидентът на България Илиана Йотова означи като алегорично съвпадението на датите на откриването на нуклеарната конференция на Булатом и започващите диспути в Народното събрание по бъдещето на плана за АЕЦ „ Белене “.

„ Надеждата е този спор да бъде позволен от специалистите, а не от политиците “, уточни Йотова. Вицепрезидентът акцентира и на въпроса с фрагментите, на бъдещата подготовка на младежи, които на следващия ден ще продължат работата в централата.

Днес страната ни е изправена пред обновяване на плана за АЕЦ „ Белене “ и новите трендове в нуклеарната енергетика, обърна внимание в приветствения адрес от името на министъра на енергетиката Теменужка Петкова ръководителят на Българският енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов. По-късно в одобрение от името на холдинга, той напомни и смисъла на процеса по удължение на живота на 6 блок на АЕЦ „ Козлодуй “ и идния развой на лицензиране през 2019 година

АЕЦ „ Белене “ трансформира графици, съобщи заместник-председателят на комисията по енергетика към Народното събрание Валентин Николов. Той изясни, че точно днешното съвещание на комисията е попречило на наличието на министър Петкова.

Виждаме, че от 2016 година тренда е извърнат в интерес на развиването на нуклеарната енергетика, само че това не е поради решението по Международното арбитражно дело, а поради подобряването на разговора с „ Росатом “, сподели Николов. Пред участниците в конференцията той заяви, че сега в Народното събрание са входирани за разискване две решения, които касаят бъдещето на плана за АЕЦ „ Белене “. Първото е на ГЕРБ и с поддръжка на патриотите, а второто – на Българска социалистическа партия. „ За “ плана е и политическата мощ Воля. „ Виждаме, че Народното събрание е за предоставяне на късмет на плана „ Белене “ или на 7 и 8 блок на АЕЦ „ Козлодуй “, сподели Валентин Николов. Според него поради растящата цена на излъчванията, които към този момент порастват до 15 евро и прогнозата е за цена за цена от 60 евро за МВт на въглищните централи, бъдещето на нуклеарната енергетика остава перспективно. „ И двете решения дават опция за преустановяване решението на Министерски съвет от 2013 година и за предоставяне на мандат на плана да стъпи на нови правила “, сподели Николов. По-късно пред публицисти той изясни, че става въпрос за нов план, който ще стъпи на основите на остарелия, само че към този момент ще става въпрос за структуриране на планова компания с присъединяване на НЕК. Както стана ясно процесът по обособяване на активите на АЕЦ „ Белене “ е изцяло подготвен, само че не е стартиран, с цел да се избегнат спекулациите, които би породила такава процедура преди взимане на решение от страна на Народното събрание.

Винаги сме били за това АЕЦ „ Белене “ да бъде издигната. Няма никаква заплаха този план да ни сложи според от Русия, обърна внимание от своя страна депутатът от Българска социалистическа партия Таско Ерменков. Мнозинството в Народното събрание сме за строителството на АЕЦ „ Белене “ и за обособяване в настрана дружество, с цел да сме сигурни, че ще действа на стопански правила, сподели той. В този смисъл депутатът сложи и въпроса за нуждата от стабилно решение, тъй че в бъдеще планът да не се въздейства от политическото ръководство и взаимозависимост на едно или друго държавно управление. Ерменков обърна внимание освен това, че проблемите пред плана за АЕЦ „ Белене “ не са за занемаряване.

Председателят на Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) Лъчезар Костов за следващ път съобщи, че регулаторният риск за плана АЕЦ „ Белене “ е доста дребен и няма проблеми с продължаването на процеса по лицензиране. Костов обърна внимание и на дейностите, реализирани от нуклеарния регулатор във връзка с АЕЦ „ Козлодуй “ и НХРАО.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР