Нов прием на заявления за обучения на заети лица с

...
Нов прием на заявления за обучения на заети лица с
Коментари Харесай

Нов прием на заявления за обучения на заети лица с ваучери


Нов банкет на заявки за образования на заети лица с ваучери

Очаква се близо 30 хиляди работещи да покачат квалификацията си посредством процедурата „ Ваучери за заети лица “

 

Агенцията по заетостта започва нов уголемен банкет на заявки по план „ Ваучери за заети лица ” по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ”. Процедурата дава опция на работещите за професионални образования, както и такива за цифрова подготвеност и непознат език. Финансовият запас за втория банкет е в размер на близо 19 млн. лева, като се чака с плануваните средства още 30 хиляди заети лица да покачват квалификацията си. По процедурата могат да вземат участие работещи на трудов контракт отвън държавната администрация със междинна или по-ниска степен на обучение без значение от възрастта им, както и хора с висше обучение, навършили 55 години.

„ Динамичният пазар на труда изисква добре готови и квалифицирани фрагменти. В интервал на висока претовареност фокусираме напъните съм към работещите с по-ниска степен на обучение с опция да покачват квалификацията си или да придобият основни пълномощия “, споделя Зорница Русинова, зам.-министър на труда и обществената политика, и добавя: „ Продължават напъните ни и в посока удължение на дейния трудов живот на по-възрастното работещо население с опциите за учене през целия живот с включването на лица над 54 година в актуалната процедура “.

Променя се безвъзмездната финансова помощ по „ Ваучери за заети лица “ по отношение на първия банкет. Процедурата ще покрива 50% от разноските за образования, а останалата част се доплаща от утвърждения претендент. Предвидените ваучери за цифрови пълномощия са 250 лева за 45 образователни часа. За образования по непознати езици цената е 700 лева за 300 образователни часа. За професионална подготовка сумите стартират от 400 лева за 200 образователни часа (за част от специалност по първа квалификационна степен) и стигат до 1800 лева за 960 образователни часа (за трета квалификационна степен).

„ Изискването за самоучастие при финансирането ще докара до по-висока ангажираност от страна на лицата по отношение на качеството на образованието и ще сътвори предпоставки за споделена отговорност сред тях и обучителната институция за реализиране на по-добри резултати. Очакваме вложението на лични средства от страна на заетите лица да увеличи мотивацията им за сполучливо довеждане докрай на курса “, прецизира Зорница Русинова.

Участниците в плана могат да се включат поредно в курс за професионална подготовка и основна подготвеност и противоположното, като за всяко образование следва да се подаде ново заявление. Не се позволява провеждането на двете образования едновременно.

От началото на първия банкет през 2017 година досега по плана са усвоени над 20 млн. лева Броят на издадените ваучери е 24 765, като 67% са за прекосяване на професионални образования. Получените заявки за включване в образования за повишение на професионална подготовка и за придобиване на основни компетентности все още са 51 680, 57% от които са подадени по електронен път.

Желаещите да вземат участие могат да подават своите заявки в работни дни сред 8:30 и 17:00 часа както по електронен път, по този начин и на книжен притежател, персонално във всички бюра по труда в страната. Приемът на заявки е до привършване на планувания финансов запас. Процедурата „ Ваучери за заети лица “ се осъществя по Оперативна програма РЧР с финансовата поддръжка на Европейския обществен фонд. Общият бюджет е 50 млн. лв.. Процедурата се извършва от Агенцията по заетостта. Повече информация за интервенция „ Ваучери за заети лица “ можете да откриете на https://www.az.government.bg/pages/vaucheri-za-zaeti-lica/.
59.jpg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР