Нов потребителски казус в духа на скандалната такса празен стол

...
Нов потребителски казус в духа на скандалната такса празен стол
Коментари Харесай

Казус: дължим ли такса празна чиния за внесена отвън торта

Нов потребителски проблем в духа на скандалната такса " празен стол " провокира полемика в обществената мрежа фейсбук.

Случаят, още веднъж от Созопол, бе споделен от журналиста Татяна Кристи. Потребител споделя, че с компания чествали рожден ден в ресторант в морското градче преди два дни. Сметката за 11 възрастни и 3 деца била 400 лв.. В нея управата на заведението начислила по 2 лв. на всеки клиент за това, че тортата била импортирана извън.

Редно ли е да се заплаща такса " празна паница "? 

Съществуват причини и за, и срещу сходна процедура. На доста места тя се отбелязва като такса " сервиз " и се употребява при внасяне на алкохол от клиентите - да вземем за пример при огромни тържества като сватби и кръщенета. Тогава заведението прави отстъпка на клиента, който има опция да внесе огромно количество алкохолни питиета на цени, по-ниски от тези на ресторанта. В подмяна дължи избрана такса за сервиза (труда на личния състав, използването на чашите на заведението и пр.). В британския език даже има термин за този тип услуга - corkage. Думата се използва за такса, начислявана, когато заведението сервира бутилка вино, купена от друго място.

Много консуматори одобряват таксата за допустима и обективна, стига тя да е оповестена авансово и клиентът да не остане неприятно сюрпризиран.

Според други такса " празна паница " е грозна процедура на заведението, с който то би ги изгубило като клиенти. Макар и импортирана извън, тортата би могла да бъде сервирана гратис като жест на ресторанта към празнуващите, изключително в случай че желае те да се върнат и в бъдеще. Често заведения да сервират даже алегорична безвъзмездна почерпка - кана вода, хлебчета, плодове или десерт.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР