Нов потенциален инструмент за финансиране на енергийния сектор чрез ББР

...
Нов потенциален инструмент за финансиране на енергийния сектор чрез ББР
Коментари Харесай

Министрите на енергетиката и иновациите обсъдиха потенциално нов инструмент чрез ББР за енергетиката

Нов евентуален инструмент за финансиране на енергийния бранш посредством ББР разискаха на среща през днешния ден министърът на енергетиката Росен Христов и министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев с представители на електроразпределителните сдружения.

„ Започваме разговор с съответни браншове, с цел да чуем потребността от финансиране, с цел да се обезпечат и разработят нужните финансови принадлежности и профилирани артикули “, уточни Пулев. По думите му се уголемява портфейлът от принадлежности в ББР, като предстоят още срещи със браншове като земеделието и туризма. „ Инициирахме днешната среща с министър Пулев, тъй като знам, че неговите визии са работещи, а директната среща с ББР не е дала резултат “, съобщи министърът на енергетиката Росен Христов. Той добави, че Министерството на енергетиката работи редом по няколко линии за възстановяване на взаимоотношението с електроразпределителните сдружения. В тази връзка Христов уточни, че е задействана активността на министерството по забавени процеси, свързани с Модернизационния фонд. По думите му посредством него ще бъдат отпуснати средства за предпочитани планове като декарбонизация, рационализация на мрежи, възобновими енергийни източници и други

По думите на Пулев задачата на МИР е Банката за развиване да проработи за структуроопределящите промишлености и да запълни нишата, където липсва комерсиално финансиране, а не да измества частния капитал. Това Пулев дефинира като главният мандат на всяка банка за развиване. „ Искаме да въведем оптимално чисти и транспарантни процеси в банката. Ще засилим активността й по всички посоки. Протягаме ръка към разнообразни организации “, добави той. Министърът на нововъведенията и растежа уточни, че това, което излиза като артикул от банката, не е приемливо. „ Средната утвърдена експозиция е към 350 000 лева С тези темпове кредитният портфейл, след постоянните амортизации, ще се свива с големи  темпове. Ето за какво ще засилим активността на банката по другите структуроопределящи посоки “, съобщи Пулев.

На срещата електроразпределителните сдружения сложиха въпроса за гаранции към борсата и ЕСО от страна на ББР, както и за партньорство с други банки с фокус върху оборотните средства.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР