Нов подвариант на Омикрон е установен в България, съобщават от

...
Нов подвариант на Омикрон е установен в България, съобщават от
Коментари Харесай

Засякоха нов подвариант на Омикрон в България

Нов подвариант на Омикрон е открит в България , оповестяват от Министерство на здравеопазването. Подварианта ВА.5 на Омикрон е засечен в областите София-град и Кюстендил.

През май 2022 година два подварианта на Омикрон - BA.4 и BA.5, бяха оповестени от СЗО и ECDC за " будещи безпокойствие ". Подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5 са открити за първи път в Южна Африка, надлежно през януари и февруари 2022 година, а все още към този момент са преобладаващи там.

Тази разновидност прави вируса по-заразен и може да му помогне отчасти да избегне имунната отбрана.

През последната седмица в страната бе регистриран растеж на инфектирани с COVID-19. Данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания сочат, че към 29 юни 14-дневната заболяемост в страната е 56,69 на 100 хиляди души население. София-град даже излезе от зелената и влезе в жълтата коронавирус зона.

От Министерство на здравеопазването предлагат на жителите да носят маски на закрити пространства, да съблюдават отдалеченост и да си мият постоянно ръцете. Ваксинацията е най-сигурният метод за предотвратяване от тежко боледуване, допълват от министерството.
 549 инфектирани с COVID-19 - 12% от взетите проби
549 инфектирани с COVID-19 - 12% от взетите проби

Двама души са починали
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР