Нов план на Пентагона призовава армията на САЩ да отчита

...
Нов план на Пентагона призовава армията на САЩ да отчита
Коментари Харесай

Климатичният план на Пентагона: водене на военни действия в един по-горещ и по-суров свят

Нов проект на Пентагона приканва армията на Съединени американски щати да регистрира действителностите при по-горещи и по-сурови условия на Земята - от това да трансформира влошаващите се климатични условия в наложителна част от стратегическото обмисляне до обучаване на войските по какъв начин да пазят своите водни ресурси и да лекуват топлинни контузии.

Пентагонът, чиито изтребители, самолетоносачи, конвои от камиони, бази и офис здания изгарят като цяло повече нефт от множеството страни, беше едно от федералните ведомства, на които президентът Джо Байдън подреди да преразгледат своите проекти за климатична резистентност, откакто встъпи в служба през януари. Двайсетина ведомства оповестиха своите проекти през вчерашния ден.

" Това са основни стъпки освен за осъществяване на условие, само че и за отбрана на страната при всевъзможни условия ", съобщи министърът на защитата Лойд Остин в писмо, съпътстващо климатичния проект на Пентагона.

Планът беше оповестен, откакто от десетилетия американската войска прави оценки, че климатичните промени са опасност за националната сигурност на Съединени американски щати, имайки поради нарасналите опасности от спор поради вода или други по-оскъдни запаси, заканите за американски военни обекти и снабдителски вериги и спомагателните рискове за войските.

Американската войска е най-големият институционален консуматор на нефт в света и като подобен има забележителен принос за утежняването на климата в световен проект. Но проектът на Пентагона е концентриран върху пригаждане към климатичните промени, а не върху понижаване на причиняваното от ведомството доста замърсяване с изкопаеми горива, което унищожава климата.

Той обрисува в настоятелен дух пред какви опасности са изправени американските сили в мрачните времена, които предстоят в света: срутване на пътища под преминаващи конвои вследствие на разтопяването на трайно замръзнали територии; излизане от строя на значимо съоръжение при изключителни горещини или студове; конкуренция сред американските войски в сухи райони в чужбина и локалните поданици за намаляващи водни ресурси, което би провокирало " напрежение или даже спор ".

Ставащите все по-опустошителни горски пожари в американския Запад, все по-мощните урагани по бреговете и все по-големите горещини в някои региони към този момент прекъсват учения на армията на Съединени американски щати и нарушават нейната боеготовност.

Новият проект на Министерството на защитата показва като образец урагана Майкъл през 2018 година, връхлетял военновъздушната база " Тиндал " във Флорида. Освен че нанесе вреди за 3 милиарда $, бурята извади от строя за месеци наред основния обект за тренировки и зала за образование в страната за хвърчене с изтребители " Ф-22 " вид " стелт ". Това беше единствено един от няколкото урагана и наводнения, засегнали действия в американски бази през последните години.

Планът за климатично пригаждане се концентрира върху изтъкваната от него нужда да се регистрират точните и настоящи климатични данни и съображения при вземането на стратегически, оперативни и тактически решения. Това включва дълготрайно образование на висши офицери и други по климатична просветеност, както я назовава отчетът.

" Ако не бъде внедрено по подобаващ метод схващане за рисковете, свързани с климатичните промени, може доста да се усилят разноските на министерството за пригаждане и оперативни потребности с течение на времето,... да бъде застрашена снабдителската верига и/или да се стигне до намаляване и неактуалност на потенциала на министерството ", предизвестява проектът.

Според американското Управление за енергийна информация министерството на защитата от 2001 година употребява цели 80 % от цялото ползване на сила в Съединени американски щати годишно.

Съсредоточаването на американската войска върху съоръжение с по-голяма енергийна успеваемост понижава в някои връзки потреблението на изкопаеми горива и разрешава на някои военни кораби да вземем за пример да усилят обсега и времетраенето на своите назначения, споделя армията.

Но вниманието на Пентагона продължава да е ориентирано основно към задачата му да поддържа ударната мощност на армията. Оповестеният през вчерашния ден проект предлага да бъдат разполагани технологии, смекчаващи промените на климата, като устройства за предпазване на сила и микромрежи, когато това подхожда на задачата за защита на Съединени американски щати. Той предлага да се " проучат ", а не да се разпореждат, стъпки като това да бъдат призовани доставчиците да рапортуват какво замърсяване с изкопаеми горива предизвикват.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР