Нов пакет от американска военна помощ за Украйна на стойност

...
Нов пакет от американска военна помощ за Украйна на стойност
Коментари Харесай

САЩ изпраща нова военна помощ за Украйна за милиарди

Нов пакет от американска военна помощ за Украйна на стойност от 2,6 милиарда $ се чака да бъде утвърден в понеделник, споделиха през вчерашния ден трима американски висши чиновници.

Те прецизираха, че пакетът може да включва радари за въздушно наблюдаване, противотанкови ракети и камиони за гориво. Списъкът може да съдържа също няколко типа муниции, в това число танкови, допълниха източниците, поискали да запазят анонимност сподели, като означиха, че сумата и съответното съоръжение в пакета може да се промени.

Според тях се планува помощта да включва прецизни въздушни муниции, съоръжение за създаване на мостове, което Украйна ще може да употребява за офанзиви на съветски позиции, също така ремонтни машини за корекция на извадена от строя тежка техника като танкове, както и спомагателни снаряди за мобилни зенитно-ракетни комплекси NASAMS, каквито Съединени американски щати и съдружниците им доставиха на Киев.

Помощта включва оръжие за 2,1 милиарда $ – средства, предоставени от Инициативата за подкрепяне на сигурността на Украйна (USAI), която дава опция на държавното управление на президента Джо Байдън да купува оръжия от производители, вместо да черпи от оръжейните ресурси на Съединени американски щати.

Останалите 500 милиона $, с които ще се обезпечат муниции, с цел да се помогне на Киев да предприеме пролетна атака против съветските сили, се чака да дойдат от специфичен фонд, който разрешава на президента при изключителни условия да черпи от наличните ресурси на Съединени американски щати.

От началото на съветската инвазия Съединени американски щати са дали обещание на Украйна помощ за над 30 милиарда $, напомня Ройтерс.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР