Нов орган, който да следи за спазването на правилата на

...
Нов орган, който да следи за спазването на правилата на
Коментари Харесай

Патриотите предлагат създаването на езикова полиция

Нов орган, който да следи за спазването на разпоредбите на българския език и да постанова санкции, планува план на закон, импортиран в Народното събрание от " Обединени патриоти ", заяви " Дневник ".

Проектът цели въвеждането на правила за проучване и потребление на езика. Въвеждат се и санкции за длъжностни лица, които нарушават закона. От 100 до 500 лева са плануваните санкции за органите на изпълнителната, правосъдната и локалната власт, и доставчиците на медийни услуги, в случай че не употребяват българския литературен език или не реализират надзор. При взаимоотношение с държавните структури и обществени прояви би трябвало да се употребява единствено български език съгласно плана за закон. Все отново за рекламна цел или за развлечение се позволява използването и на непознат език.

При нарушавания на нормите на българския език от издатели на учебници, речници и други образователни пособия санкциите би трябвало да са сред 500 и 1000 лева за физически лица, и 1000 - 2000 лева за юридически лица.

Според създателите на закона надписите на частни здания, обекти и транспортни средства и униформите на техните чиновници " могат да се изписват в допълнение и на непознат език ".

Контрол по спазването на закона би трябвало да реализира ръководителят на Съвета за български език. Председател по право би трябвало да е шефът на Института за български език при Българска академия на науките.

Законът предлага и основаването на институт за проучване на български език от живеещите в чужбина. Предлагат се и правила за основаването и потреблението на българска кирилица в цифрова среда.

" По този метод ние изпълняваме една конституционна нужда ", сподели водачът на " Обединени патриоти " в Народното събрание Волен Сидеров. Според него това се прави за главният език в страната да остане българският. " Не всичко е туризъм ", сподели още Сидеров. Той изясни, че тази законова самодейност е подбудена от използването на други езици от страна на институциите и даде образец с български служители на реда, на чиито униформи надписите са на британски език.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР