Нов опасен маршрут за прехвърляне на бежанци в Европа се

...
Нов опасен маршрут за прехвърляне на бежанци в Европа се
Коментари Харесай

Трафикантите на мигранти пробват коридора за Европа през Черно море

Нов рисков маршрут за прекачване на бежанци в Европа се счита, че е отворен в Черно море, откакто бяха хванати стотици имигранти през последните седмици . Бреговата защита на Румъния предизвестява, че този кулоар може да се окаже и по-смъртоносен спрямо актуалните в Средиземно море.

Това написа английското издание " Гардиън " в собствен репортаж.

 Румъния залови траулер с 87 мигранти
Румъния залови траулер с 87 мигранти

Корабът не е спрял за инспекция

Докато прилежащите на Румъния страни се пробват да се оправят с бежанската рецесия и напора на мигранти от Близкия изток през последните години, Букурещ като цяло не беше доста обиден. Обаче последните дни демонстрират, че трафикантите се пробват да прокарат мигранти през румънските води в Черно море.

В събота бреговата защита на Румъния засече рибарска лодка в Черно море с 97 мигранти , в това число и 36 деца. Граничната полиция разкри, че мигрантите са от Ирак и Иран. Те са хванати до румънско-българската граница в акваторията. В петък вечерта румънските управляващи засякоха друга лодка, насочила се към териториалните води. На лодката имаше 120 души . Тя беше предадена на турската брегова защита.

 Заловиха 200 мигранти на лодки до българската граница в Черно море
Заловиха 200 мигранти на лодки до българската граница в Черно море

Властите на Румъния са засекли лодките

На 3 септември рибарска лодка с 87 мигранти беше спряна на път към румънското крайбрежие в Черно море. Смята се, че лодката е тръгнала от северното крайбрежие на Турция.

На 21 август бреговата защита засече лодка с 68 бежанци до румънското крайбрежие, а няколко дни по-късно бяха открити 150 сирийски бежанци на рибарска лодка от Турция за Румъния. На 13 август бреговата защита откри 69 иракчани на лодка към Румъния.

Въпреки че тук става въпрос за релативно дребен брой мигранти в съпоставяне със стотиците хиляди, насочили се от Турция към Гърция през последните години, протичащото може да се одобри като доста развиване на обстановката.

Миналата седмица румънският вътрешен министър Кармен Дан посети граничната полиция на крайбрежието на Черно море, където съобщи: " Ние третираме мигрантите като хора, които имат потребност от помощ, а не като нарушители ".

Говорител на Фронтекс разгласи, че е прекомерно рано да се разискват случаите като смяна на наклонността, акцентирайки дребния брой на случаите за къс интервал.

Но представителят добави, че Фронтекс възприемат случаите като опит на трафиканти в Турция да задействат черноморския кулоар.

В предишното беше употребен. През 2014 година имахме 430 души, пристигнали в Румъния и България през Черно море. През 2015 година са 68. През 2016 година - един, сподели представителят и добави, че може би имигрантите пробват дали могат да употребяват този маршрут.

Според представителя изискванията в Черно море постоянно са по-неблагоприятни от Средиземно море поради по-силните ветрове. " Мигрантите са в по-голяма заплаха, изключително в случай че употребяват по-малки лодки. Черно море е по-бурно и по-трудно за превъзмогване ", заключи той.

Между януари и юли 2017 година 2 224 мигранти са починали при опит да прекосят Средиземно море , съгласно Международната организация по миграция. Граничната полиция на Румъния заяви, че все още няма смъртен случай.

Данни на румънската гранична полиция демонстрират, че през първите седем месеца на 2017 година 2800 души са се пробвали нелегално да обхванат в страната спрямо 1 624 през цялата 2016 година 1 370 от тях са от Ирак, 525 от Сирия и 319 от Пакистан.

Остават въпросите без отговор дали Румъния е задоволително готова , с цел да се оправи с бежански поток.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР