Нов одит на служебната власт относно състоянието на Александровска болница

...
Нов одит на служебната власт относно състоянието на Александровска болница
Коментари Харесай

Одит твърди, че дълговете на Александровска са нараснали с 24 млн. лв. Тя обаче откри в него груби грешки

Нов одит на служебната власт по отношение на положението на " Александровска " болница твърди, че в последната година просрочените отговорности на заведението са достигнали размер от близо 24,2 млн. лева Данните са радикално разнообразни от тези, предоставени от самата болница и от предходния екип на Министерството на здравеопазването, които демонстрират, че тя е финансово постоянна.

Настоящата инспекция на ведомството демонстрира, че сумата на просрочията съставлява 61,69% от общия размер на отговорностите и води до доста висок риск от изпадане в несъстоятелност и неспособност за реализиране на лечебна активност.

От управлението на " Александорвска " обаче не са съгласни с изнесената информация и показват, че в изнесените данни от отчета " има груби фактологични неточности до степен, в която обстоятелствата са безусловно погрешни ".

" Опасяваме се, че задачата е да бъдат въведени в илюзия освен обществеността, само че и самото управление на Министерство на здравеопазването (МЗ). Това не е в полза на най-старата университетска болница в страната, за чието избавяне актуалното ѝ управление се бори от встъпването си в служба ", се споделя в позицията на здравното заведение.

Миналата година при служебния министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров за шеф на болничното заведение беше определен доктор Атанас Атанасов. При кабинетът Петков мениджмънтът беше подсилен и с пълномощник. Постът зае дългогодишният финансинт и някогашен шеф на Българската банка за развиване (ББР) Владимир Георгиев.

Сега служебният кабинет в Министерство на здравеопазването твърди, че през последната година болничното заведение е ръководена зле.

" Натрупаните просрочени отговорности към снабдители от последната година - 2021 година в размер на 23.5 млн. лева надвишават финансовите запаси на лечебното заведение, които се генерират от активността му ", се споделя в отчета на ведомството по отношение на инспекцията на дейностите на ръководещите органи на сдружението.

Резултатите бяха оповестени, откакто тази година с решение на постоянното държавно управление на УМБАЛ " Александорвска " беше провиснал заем от 35 млн. лева От Министерство на здравеопазването обаче споделиха, че ще изпълнят решението, едвам откакто бъде осъществена инспекция за настоящото положение на болничното заведение и обясниха, че средствата ще бъдат преведени, когато управлението на болничното заведение извърши изискванията, избрани с решението на предходното държавно управление от юли 2022 г.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР