Нов обвинителен акт постъпи в Бургаския районен съд срещу бившия

...
Нов обвинителен акт постъпи в Бургаския районен съд срещу бившия
Коментари Харесай

Турция с нов опит да съди български граничари за смъртта на бракониер

Нов обвинителен акт постъпи в Бургаския областен съд против някогашния граничен служител на реда Михаил Цонков и тримата му сътрудници - Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков, упрекнати от турските управляващи за убийството на риболовец преди 10 години, съобщи БГНЕС.

Инцидентът стана на 17 април 2008 година Според архивите турските бракониери на калкан нарушили морската ни граница, не изпълнили заповедите на граничарите, произнесени на три езика и дори пробвали да потопят катера им.

Последвал ръкопашен пердах, при който Цонков създал несъзнателно изстрел със служебното си оръжие.

В средата на юни т.г. четирима български гранични служители на реда получиха нови призовки от турския съд. Тогава делото бе планувано за през днешния ден в Бургаския областен съд. Близките на починалия турски риболовец желаят отмъщение. За тежка присъда против българите упорства и турската прокуратура. Към този миг обаче за екстрадиция изобщо не се приказва.

„ Касае се за един доста сериозен размер правосъдни бумаги. Какво тъкмо съдържат те занапред отбраната ще се среща. Спомняте си, че предходната година фактически бяха поканени да дадат пояснения, само че тогава нямаше никакви приложени доказателства, ние това и пледирахме пред другия областен състав, който разглеждаше делото”, съобщи юрист Росен Кожухаров.

Днес съдът отсрочи делото с претекст, че отбраната на Цонков и сътрудниците му би трябвало да се срещнат с приложените доказателства. На 16 октомври обаче юристите Кралев и Кожухаров ще би трябвало да дават обяснителни мнения, а четиримата обвинени да дадат своите показания за случая.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР