Нов, облекчен режим на влизане в Гърция е в сила

...
Нов, облекчен режим на влизане в Гърция е в сила
Коментари Харесай

Около 5 часа чакане за влизане в Гърция

Нов, омекотен режим на влизане в Гърция е в действие от през днешния ден. Български жители ще се позволяват и с документ за отрицателен резултат от бърз антигенен тест за COVID-19 на книжен притежател. Облекчения са въведени и за децата. Километрични опашки от чакащи да влязат в южната ни съседка имаше и през днешния ден преди граничен пункт Кулата – Промахон.

Деца караха тротинетки и колела, а възрастни извиха хоро на 40-градусовата горещина на Автомагистрала " Струма ", на километри преди граничния пункт. Чакането отнемаше приблизително към 5 часа.

Опашката от чакащи коли през днешния ден към обяд беше дълга повече от 10 км. Впечатление прави, че по-голямата част от колите са с румънски и украински регистрационни номера, доста дребна част са с българска регистрация.

Пътуващи споделиха, че са били готови да чакат на границата, само че не и толкоз време.

" Много тежка обстановка. Неприятно е чакането ", показа Силвия Николова.

" Не бих го направил идващ път. Ако знам, че е по този начин сигурно няма да потегли ", сподели Томи Стойков.

Струпване на самия пункт Кулата не се образува, колите се спираха на към километър и половина преди него. От българска страна работеха 5 гишета, а от гръцка, където се извършваше щателна инспекция на нужните документи - 3 гишета.



" Ако може това да става по-бързо – електронно, това евентуално ще облекчи обстановката ", допусна Теодора Драганова.

" За леките коли може би би трябвало към празничните дни и уикендите да създадат коридори – по този начин по-лесно да минаваме ", разяснява Никола Николов.

В следобедните часове трафикът се успокои и опашката от коли се стопи. За да става прекосяването по-бързо кметове и хотелиери от Северна Гърция упорстват да се отворят всички пунктове с България.

От през днешния ден българите ще могат да влизат в страната с резултата от бърз антигенен тест, който обаче е изработен в оторизирана лаборатория.

Изискванията за показване на удостоверения за PCR или бърз тест, или уверение за преболедуване към този момент ще важат за децата, навършили 12 години, а не както до момента – за навършилите 6 години.

Текст: Йорданка Бакалска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР