Нов неусепешен опит на българския премиер да убеди австрийските си

...
Нов неусепешен опит на българския премиер да убеди австрийските си
Коментари Харесай

Карл Нехамер след срещата с Денков: За нас в момента е немислимо да разширим Шенген

Нов неусепешен опит на българския министър председател да убеди австрийските си сътрудници да вдигнат ветото за влизане на България в Шенген. Николай Денков е на публично посещаване в Австрия. Въпреки напредъка на страната ни и апелите на Европейската комисия, Виена отхвърля да промени позицията си. Днес министър-председателят се срещна с канцлера Карл Нехамер.

„ За нас е немислимо сега да разтеглим Шенген. Това няма нищо общо с България и Румъния. Това е въпрос на сигурността, тъй като ние имаме доста огромни провокации в шенгенското пространство. 11 страни-членки на Европейски Съюз упражняват надзор на вътрешните граници. Все повече страни вкарват граничен надзор, което значи, че шенгенската стратегия сега не дава отговор на същинския си смисъл ", съобщи австрийският след срещата.

Според Карл Нехамер в Шенген би трябвало да бъдат направени съществени промени и промени и чак тогава пространството да бъде разширено. По думите му би трябвало да бъдат дадени и повече европейски средства на България и Румъния.

„ Шенген би трябвало да бъде поправен. Докато не е поправен, не можем да разтеглим това пространство ", сподели още Нехамер.

„ Много сме признателни на България за всички старания и жертви, които поставя, с цел да резервира външните граници на Европейски Съюз, а по този метод и на Австрия ", означи още австрийският канцлер.

Денков: През декември се чака Европейският съвет да разиска участието ни в Шенген

От своя страна Николай Денков съобщи следното след срещата:

„ Благодаря на канцлера, тъй като знам, че и той е под огромен напън от вътрешни политически сили и от въпроси „ Защо би трябвало да си говорите с страни, които желаят да се разшири Шенген, в случай, че сега този въпрос не стои на вашето внимание? " Всеки от нас има своите позиции, само че ние би трябвало да приказваме и да споделяме причините си, тъй като не можем да намерим решение, в случай че не можем да се изслушваме деликатно ", сподели министър председателят ни.

„ Ако България и Румъния са вътре в Шенген, ще може по-ефективно да подпомогнем процесите, които желаеме да се случат в Европа, тъй като ще можем да освободим човешки и материални запаси, с цел да пазим по-добре външните граници и да се фокусираме върху тях. Ще можем да понижим цената на транспорта на храни и други артикули от Турция, България и Румъния към Централна и Източна Европа. Това значи по-ниски цени на храните, по-ниска инфлация и повече политическа стабилнос ", добави Денков.

Припомняме, че по-рано незабавно след идването си във Виена българският министър-председател разгласи, че участието на България в Шенген се чака да бъде разисквано от Европейския съвет през декември.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР