Нов мозъчен имплант е проектиран да превръща мислите в думи,

...
Нов мозъчен имплант е проектиран да превръща мислите в думи,
Коментари Харесай

Мозъчен имплант превръща мислите в думи, за да помогне на парализирани хора да говорят отново

Нов мозъчен имплант е планиран да трансформира мислите в думи, с цел да помогне на парализирани хора да „ приказват “ още веднъж. Изследване на UCSF показва потреблението на BCI интерфейс (Brain-to-computer или мозък обвързван с компютър), с цел да трансформира мислената тирада на хората в печатна такава – нещо като автоматизиран стенограф за хората, които са изгубили вербалната си връзка. Експериментът е финансиран от Фейсбук, която в последно време подчертава върху фокуса си върху невронните технологии и продуктите с изкуствен интелект, логаритми и хибридни технологии, които могат да оказват помощ за подобряването на качеството на живота на хора, които са изгубили естествени биологични функционалности.

Макар и главната работа и вложения на Фейсбук в тази сфера да са ориентирани към основаването на личните ѝ артикули за добавена действителност AR и VR, то наподобява компанията продължава да влага и в проучвания върху имплантите, които могат да подобрят или да възстановят изгубени функционалности на човешкия мозък. Последната фаза на дългогодишно изследване, финансирано от Фейсбук за UCSF, наречено Project Steno, като трансформира опитите за произнасяне на думи и мислената тирада при парализирани пациенти в печатен текст с добра скорост на възпроизвеждане, което дава опция за ефикасна и пълноценна връзка на хора, които имат нарушавания в говора.

„ Това е първият път, когато някой, който естествено се пробва да изрече избрани думи, само че не може да го направи заради органично увреждане на мозъка, може да употребява технология, която да дешифрира неговите вербални сигнали и предикати “, споделя доктор Дейвид Мойзиъм, водещ създател на проучване, оповестено в сряда в New England Journal of Medicine. „ Надявам се, че това е кардиналното доказателство за директните благоприятни условия за ръководство на речта и възстановяване на връзката посредством вградени устройства в мозъка на хора с увреждания – в реалност технологията дава огромни очаквания на хората, които са парализирани и не могат да приказват по натурален метод, които до момента дълго време живеят с настройката, че дефинитивно са останали невербални, до края на живота си. “
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР