Нов модел на домови у нас - полицията е регистрирала ...

Нов модел на домови у нас - полицията е регистрирала

ВНИМАНИЕ: Бум на нов модел на битовата престъпност заради COVID-19

Нов модел на домови у нас - полицията е записала няколко групи, които обират горните етажи на жилищните здания и офиси на първите етажи. Основната причина е COVID-19. Голяма част от хората са на домова работа.

" Хората знаят, че жилищата на първия етаж са рискови. В тази връзка са ги обезопасили по по-добър метод предвид на това, че са на първия етаж. Докато хората на по-горните етажи мислят, че няма по какъв начин да им се случи и са по-малко обезопасени ", споделя Марио Киричков от бранш " Престъпления против собствеността " към Столична дирекция на вътрешните работи.

На първите етажи обирджиите избират офисите и дребните магазинчета поради парите, които остават в касите, а те са най-бързо ликвидни. " Това в множеството случаи е плод на информация по кое време се събират, по кое време се концентрират в избрания офис и какъв брой време стоят там ", добавя той.

Миналата седмица информацията води тайфа от трима маскирани към столична аптека. Те стартират обира с активиране на СОТ, с цел да видят какъв брой бързо ще дойде дежурният екип. Час по късно групата влиза в аптеката. " Те си отварят вратата напълно умерено, вътре имаме щора, която е с охранителна функционалност. Тя не може да се вдигне без отдалечено, само че има кутия, която е за спешно отваряне при липса на електрозахранване ", изяснява пострадалият Георги Катинов.

Маскираните за 2 минути разрушават блиндираната врата. Взломяването на сейфа им лишава още 1 минута. Тръгват си най-спокойно. Единият от тях обаче взема решение да се върне, с цел да ревизира дали нещо не е забравено. " Ние би трябвало да се барикадираме, с цел да се предпазим от сходни закононарушения ", оплаква се Георги.

По случая е формирано досъдебно произвеждане, заяви Би Ти Ви. От полицията поучават жителите към празниците да не споделят в обществените мрежи по кое време и къде ще почиват, както и какво ще си купуват.

Източник: pik.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg