Нов многофункционален спасителен кораб ще има България след кризата с

...
Нов многофункционален спасителен кораб ще има България след кризата с
Коментари Харесай

България ще строи поне един нов спасителен кораб след драмата с Вера Су

Нов многофункционален избавителен транспортен съд ще има България след рецесията с "Вера Су ". Проектът ще се финансира от оперативните стратегии на Европейския съюз. Това разгласи на брифинг в Министерски съвет транспортният министър Христо Алексиев.

,,Подготвено е задание за планиране и строителство на многофункционален избавителен транспортен съд за потребностите на Република България. С мои старания построяването на кораба влиза в Оперативна програма "Транспортна съгласуваност ", изясни той, като акцентира, че става дума за предпочитан план и може още при започване на идната година да се задвижи процедурата.

По-късно Алексиев посочи, че са планувани общо 12 млн. евро бюджет, с които могат да бъдат построени два съда – 45-метров и 30-метров. Корабите ще могат да се употребяват като влекачи, за пожарогасене и за избавяне на бедстващи в морето благодарение на дрон. Министърът уточни, че на борда на плавателните съдове ще се образоват студенти и ще се прави и научна работа.

Какво вършим във връзка с "Вера Су "? Ние успяхме и направихме една доста сполучлива интервенция, само че нещата не би трябвало да стопират до такава степен. "Вера Су " е на изсъхнал док и ще бъде изцяло възобновен, с цел да може да бъде плавателен, страната е задържала този транспортен съд, той е нейна благосъстоятелност – в случай че разноските не бъдат поети от застрахователите, ще се продаде на открит търг, сподели Христо Алексиев.

По думите му срокът за заплащане на разноските изтича през идната седмица и, с оглед положението на кораба, евентуално ще се продаде за към 3 млн. лв., което би покрило разноските по акцията и последващия спешен ремонт.

Сега следва смяна на морските пътища на България, с цел да бъдат отдалечени от сушата, а цялата акция с "Вера Су " ще се учи от студентите в ТУ-Варна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР