Нов метод за превенция на ХИВ - вагинален пръстен, който

...
Нов метод за превенция на ХИВ - вагинален пръстен, който
Коментари Харесай

Южна Африка бори ХИВ с вагинален пръстен

Нов способ за предварителна защита на ХИВ - вагинален пръстен, който доставя антиретровирусно лекарство, скоро ще бъде пуснат в Република Южна Африка (РЮА), една от най-засегнатите от СПИН страни в света, заяви Агенция Франс Прес, базирайки се на Глобалния фонд за битка със СПИН, туберкулоза и малария.

Според фонда три организации, участващи в битката със СПИН в РЮА, са поръчали 16 000 пръстена, които би трябвало да бъдат разполагаем през идващите няколко месеца.

Силиконовият вагинален пръстен, въодушевен от тези, употребявани за женска контрацепция, последователно освобождава антиретровирусно средство - дапивирин, и би трябвало да се сменя всеки месец.

" Убедени сме, че новият пръстен може да окаже революционно влияние върху предварителната защита на ХИВ - човешки имунодефицитен вирус, който унищожава имунната отбрана ", споделя ръководителят на фонда Питър Сандс в известие за пресата.

Пръстенът е опция на други превантивни лекувания или предекспозиционна профилактика (PrEP), които през последните години направиха гражданска война в предварителната защита против вируса на СПИН.

Другите лекувания включват ежедневен банкет на хапче или слагане на инжекция всеки месец - способи, които не всеки път са подобаващи за всички целеви човеци, изясняват южноафриканските организации за предварителна защита.

" Жените се нуждаят от достъп до редица безвредни и ефикасни решения, в това число пръстена с дапивирин, с цел да могат да изберат най-подходящото за тях ", споделят от Фондацията за битка със СПИН в Южна Африка.

По данни на Обединената стратегия на Организация на обединените нации за ХИВ/СПИН (UNAIDS) през 2023 година дамите и девойките в юношеска възраст ще съставляват 53 % от инфекциите по света.

В Република Южна Африка към момента се регистрира един от най-високите проценти на ХИВ-позитивни лица в света - 13,7 на 100. 

Над 5,4 милиона от почти 8,2 милиона инфектирани (при общо население 60 милиона) одобряват антиретровирусни медикаменти - една от най-мащабните стратегии за лекуване на ХИВ в света, която фрапантно е понижила смъртността.
       
Неотдавнашни клинични изпитвания демонстрираха, че вагиналният пръстен с дапивирин, утвърден от Световната здравна организация (СЗО), може да понижи с 35 % риска от сероконверсия - прекосяването на индивида от ХИВ-негативен към ХИВ-позитивен.
       
" Надяваме се, че доста други страни ще последват образеца на Република Южна Африка ", прибавя Питър Сандс.
       
Освен в РЮА, приспособлението е утвърдено и пуснато в приложимост и в няколко други африкански страни, измежду които Уганда, Кения и Зимбабве.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР