Нов метод за датиране чрез добре документирана слънчева буря показва,

...
Нов метод за датиране чрез добре документирана слънчева буря показва,
Коментари Харесай

Слънчева буря отпреди 1000 години показа кога викингите достигат Америка

Нов способ за датиране посредством добре документирана слънчева стихия демонстрира, че викингите са в Америка от 471 години преди Колумб и следите от това са забележими по осем дървени постройки, обрасли с трева.

Селището в северната част на канадския остров от дълго време е известно като доказателство, че Христофор Колумб надалеч не е европеецът, " разкрил " Америка. Загадка оставаше по кое време викингите са прекосили Атлантическия океан, с цел да го построят.

Селището с френско-английското име Л`Анс-о-Медоуз (L`Ans aux Meadows) е построено през 1021 година от новата епоха. Три части дърво - от три разнообразни дървета - употребявани в постройките му, са изследвани в търсене на характерен радиовъглероден отпечатък в годишните им пръстени.

Слънчевите стихии - изблик на високоенергийни галактически лъчи или поток от обикновени частици - създават подобен отпечатък. Известна е доста мощна стихия от това време: тя е записана през 992 година



Общо 29 годишни пръстена са образувани след съдържащия този отпечатък. Това значи, че дървото е отсечено през 1021 година, изяснява археологът от университета в Грьонинген Маргот Куйтемс, първи създател на изследването.



Колумб доближава до Америка през 1492 година Това е първото известно пресичане на Атлантическия океан - сигурно преди описваното (и нееднозначно приемано) пътешестване на неназован император на Мали, за което споделя през 1324 година най-богатия властник на африканската империя, Манса Муса.

Според Михаел Дее от същия университет не е допустимо локални поданици да са го създали, защото не са имали железни остриета (с такива са отсечени дърветата). По думите му не е известно какъв брой време колонията е прекарала на острова. Може да е било десетилетие или по-малко. Групата евентуално е наброявала стотина души. Структурите наподобяват основани от викингите в Гренландия и Исландия, изяснява още той.
L`Anse aux Meadows, Canada.

It is the site of a Norse settlement dating to c.1000 AD on the northernmost tip of the island of Newfoundland, which has been reconstructed.

Images: ThoughtCo; AncientOrigins

- Digital Maps of the Ancient World (@DigitalMapsAW)

Според Дее 2021 година жестоко подхожда на сведенията в исландски саги, които описват за селището Винландия, ръководено от водач на име Лайф Ериксон, и за голям брой взаимоотношения с локалните - и мирни, и изпълнени с принуждение. " Възниква въпросът какъв брой от всичко друго разказано в сагата е правилно. "

В опит да се откри по кое време е издигнато селището Л`Анс-о-Медоуз, намерено през 1960 година, към този момент е употребен по-стандартният радиовъглероден способ за датиране, само че той не даваше задоволително точни резултати; единствено посочваше, че материалите най-вероятно са от 11 век.

Известни като изключителни мореплаватели, викингите най-вероятно са търсили нови източници на първични материали и това е било част от мотивацията им за пътуването, отвело ги до Нюфаундленд (според множеството схващания стигнали до такава степен от Гренландия).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР