Нов маневрен кораб, построен с финансовата подкрепа на Европейския съюз,

...
Нов маневрен кораб, построен с финансовата подкрепа на Европейския съюз,
Коментари Харесай

Корабът „Искър“ ще помага за осигуряване на условия за нормално корабоплаване по р. Дунав

Нов маневрен транспортен съд, издигнат с финансовата поддръжка на Европейския съюз, бе публично пуснат на вода през днешния ден в Русе. Той влиза в състава на Изпълнителната организация „Проучване и поддържане на река Дунав“(ИАППД) и ще взе участие в дейностите по драгиране на водния път.

Маневреният транспортен съд, който през днешния ден получи името „Искър“, е доставен в границите на план за рационализация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българо-румънски сектор на река Дунав, финансиран по Оперативна стратегия „Транспорт и транспортна инфраструктура“.

Плавателният съд е издигнат в корабостроителницата в Гюргево и влиза в състав дружно с понтон, шалан и драга, с които ИАППД ще може да извършва независимо корекциите на речното дъно в сериозните сектори на Дунав.

Повече за машината изясни кап. Павлин Цонев, шеф на АППД – Русе.

„ Този тласкач ще маневрира драгата, ще маневрира шалана и понтона. Освен това той е изключително изработен – самата надстройка е изнесена, с цел да може цялата дължина на палубата да се употребява за монтиране на тръбите. Ние имаме 100 тръби, които са дълги 12 метра, тези тръби ще бъдат свързани с дълбачката и тя, както драгира, ще си изхвърля материала през тръбите на брега “.

Общата сума за новото съоръжение е 20 632 000 лв., като 17 милиона от тях са от Европейския фонд за районно развиване.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР