Нов Кумгейт разбуни публичното пространство. Кметът на Батак Петър Паунов

...
Нов Кумгейт разбуни публичното пространство. Кметът на Батак Петър Паунов
Коментари Харесай

Нов кумгейт. Кметът на Батак давал обществени поръчки на фирмата на сина си

Нов Кумгейт разбуни общественото пространство. Кметът на Батак Петър Паунов е възлагал публични поръчки на компанията на сина си. По този метод кметското семейство се е обогатило с над половин милион лв. държавни пари. Прокуратурата повдигна обвиняване против дългогодишния кмет Петър Паунов, избиран с мандат от Българска социалистическа партия.

Фирмата на сина договорила с общината

да направи канализация и тротоари на две улици. Участвала и в сметопочистването.

Петър Паунов ще дава отговор за превишаване на правата си при продажба на част от държавен парцел. Продал е на трето лице 100 декара вкусен парцел покрай язовир "Батак " на безценица.

"В качеството си на кмет е нарушил служебните си отговорности като е трансформирал статута на парцел, намиращ се в землището на община Батак, от държавна в частна общинска благосъстоятелност. Имотът е бил продаден и по този метод е била нанесена вреда на Министерството на земеделието, горите и храните. Сумата, за която е продаден парцелът, е 2400 лв.. За това закононарушение се планува наказване отнемане от независимост от 1 до 8 години ", съобщи Пламен Пантов, прокурор в Районна прокуратура-Пазарджик, представен от Нова телевизия.

Петър Паунов е кмет четвърти мандат от Българска социалистическа партия, само че от Българска социалистическа партия обявиха, че към този момент е напуснал партията. От алената централа се отхвърлиха публично от Паунов, като оповестиха, че не носят отговорност за дейностите му, тъй като той е напуснал партията след последните локални избори през 2015 година

Три години след началото на първия му мандат - през 2003 година, синът Крум Паунов се разсънва на 21 години като строителен бизнесмен.

Какво се случва в Батак през тези години, в които бащата ръководи, а синът стремително строи в общината?

В Ихтиман е записано сдружението "Престиж-Паунов " ЕООД. Негов едноличен притежател е Васка Паунова, брачната половинка на кмета. Като шеф на компанията в Търговския указател е посочен синът - Крум Петров Паунов. От информация за финансовите разноски на общината до края на 2006 година излиза наяве, че "Престиж-Паунов " ЕООД е с общо 6 публични поръчки за към 249 хиляди лв..

През 2006 година компанията е договорила с община Батак и е направила създаване на канализация и тротоари на две улици в градчето, направила е козирка на входа на постройката на кметството, построила е подпорна стена при учебно заведение "Отец Пайсий ", ремонтирала е ул. "Стефан Караджа ", издигнала е подпорна стена на Стара река, укрепила е свлачище на гробищния парк в с. Фотиново.

С всеки нов мандат на кмета Паунов бизнесът на "Престиж-Паунов " ЕООД стремително се уголемява и сдружението печели състезания и извършва публични поръчки, възлагани от две държавни горски стопанства - "Батак " и "Беглика ", през интервала 2012-2016 година

Едната през 2012 година на стойност 204 490 лева и контракт с горско стопанство "Батак " от 2016 година за 37 439 лева за поддръжка. Кметът на Батак Петър Паунов не отхвърля, че компанията, ръководена от сина му, е изпълнявала публични поръчки, възлагани от общината.

Той изрично отхвърли след приемането на закона за спор на ползи компанията на брачната половинка и сина му даже да е била подизпълнител на общински търгове.

Според локални хора обаче през 2008 година, когато законът за спор на ползи към този момент е признат, компанията на кметския наследник е получила 90 000 лв. за зимно снегопочистване на пътищата на територията на община Батак. Кметът Паунов твърди, че зимното поддържане в община Батак от 2004 година се извършва от една пазарджишка компания - "Еко-Хидро ", профилирана и изпълняваща сходна активност и в други общини.

Той призна, че въпреки всичко компании, изпълняващи контракти с общината ,

са били търговски клиенти на "Престиж-Паунов " и са купували от компанията бетон или други консумативи. Тези обстоятелства той научавал от сина си, който му споделял в персонални диалози. Според Паунов обаче това не означавало, че ръководеното от сина му сдружение има отношение към осъществяването на общински поръчки.

Според Паунов-син неговата компания печелила поради най-хубави критерии, които покриват условията на възложителя. 35-годишният мъж отхвърли неговият татко да има каквото и да било отношение към сключването на тези контракти.

Преди дни окръжната прокуратура в Пазарджик внесе в съда обвинителен акт против кмета на Батак Петър Паунов за превишаване на права, с което е ощетил страната с 2400 лева в интерес на общината и на трето лице. Става дума за продажбата на част от държавен парцел - 100 кв. метра, след решение на общинския съвет в Батак. През 2014 година районният съд в Пещера е оповестил аграрен парцел край бент. "Батак " за държавен, само че баташкият общински съвет го е преобразувал на частен общински и е упълномощил на кмета да го продаде, което е станало в края на 2015 година, напомня в. "24 часа ".

Междувременно основният прокурор Сотир Цацаров се е самосезирал по случая, а общинското управление на ГЕРБ - Батак взе решение посредством общинските съветници на партията да изиска оставката на кмета на Община Батак Петър Паунов. Причината е уронване престижа и положителното име на общината вследствие на противозаконни дейности.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР