Нов кредит предвижда столична община. Специална програма за изграждане и

...
Нов кредит предвижда столична община. Специална програма за изграждане и
Коментари Харесай

Фандъкова иска 50 млн. евро кредит за столичните улици

Нов заем планува столична община. Специална стратегия за създаване и ремонт на 690 дка тротоари стартира Столичната община. За задачата ще се тегли заем от 50 млн. евро от Европейската капиталова банка и още 10 млн. евро ще даде общината, заяви през днешния ден кметът Йорданка Фандъкова, съобщи.

Столичната община твърди, че до момента всяка година реновира към 60 дка тротоари, само че в този момент ще форсира тази активност. " Взех решение да създадем специфична стратегия единствено за тротоарни настилки. По предварителни оценки на специалистите по този начин ще възобновим над 690 хил.кв.м (690 дка) тротоари във всички региони на града ", даде обещание тя.

Акцентът ще е към настилките по най-използваните от жителите направления - към детски градини, учебни заведения, лечебни заведения, пазари, другите културни институти и спирки на градския превоз.

Към ограниченията за децентрализация с тази стратегия прибавяме и още една - 20% от средствата ще бъдат изразходени непосредствено с възлагания от кметовете на региони. Останалите средства ще бъдат изпълнени от Столична община, само че още веднъж по стратегии, които ще изработим дружно с кметовете на региони, твърдят от общината.

" Изработихме методика, по която на другите региони ще бъдат предоставяни тези средства. Размерът се дефинира по формула, като 50% е съгласно броя на живеещите по сегашен адрес в региона, и 50 % - според от квадратурата на тротоарите по регулация в региона ", изясни инж. Ангел Джоргов, зам.-кмет по строителството.

" Основната ни цел е поощряване на пешеходното напредване на столичани и по-добра градска среда ", разяснява ръководителят на общинския съвет Георги Георгиев.

Кметът Фандъкова още веднъж подсети, че е подложен въпросът за покачването на цените на строителни материали и в тази връзка се чака решение на Народното събрание, с което да се даде механизъм за индексация на настоящите строителни контракти.

           
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР