Нов кръвен тест може да помогне за прогнозиране на риска

...
Нов кръвен тест може да помогне за прогнозиране на риска
Коментари Харесай

Иновативен кръвен тест определя възрастта на човешките органи

Нов кръвен тест може да помогне за прогнозиране на риска от заболяване
Изследователи от Съединени американски щати са създали нов кръвен тест, който дефинира биологичната възраст на човешките органи на човек. Този новаторски тест може да помогне за прогнозиране на прогресията на болести като заболяването на Алцхаймер, оповестява.

Изследователският екип, управителен от учени от Медицинския факултет на Станфордския университет, е изследвал повече от 5600 души. Изследователите са оценили равнищата на органоспецифичните протеини в човешката кръвна плазма, с цел да измерят разликите в стареенето на органите на участниците. Използвайки модели за машинно образование, те са анализирали стареенето в единадесет съществени органа, органни системи и тъкани на възрастни.

Установено е, че съвсем 20% от участниците демонстрират мощно ускорено стареене в един орган, а 1,7% са имали стареене в голям брой органи. Установено е, че ускореното стареене на органите усилва риска от гибел с 20-50%, а характерните болести на органите са свързани с по-бързото стареене на органите. Например, хората с ускорено стареене на сърцето са имали 250% нараснал риск от сърдечна непълнота спрямо хората с обикновено стареене на сърцата. Освен това ускореното стареене на мозъка и кръвоносните съдове може евентуално да помогне за прогнозиране на прогресията на заболяването на Алцхаймер.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР