Нов кръвен тест, който може да открие до 50 вида

...
Нов кръвен тест, който може да открие до 50 вида
Коментари Харесай

Кръвен тест, откриващ 50 вида рак, набира популярност в САЩ

Нов кръвен тест, който може да открие до 50 типа рак с една кръвна проба, набира известност в Съединени американски щати, написа профилираното издание WebMD. Кръвният тест Galleri се предлага от няколко снабдители на здравни услуги в Съединени американски щати.

Д-р Ерик Клайн от клиника в Кливланд, която е една от предлагащите теста, изяснява, че той може да открие доста разнообразни типове рак и то на доста ранен стадий.

Сега скринингът за рак се концентрира върху един тип онкологично заболяване: да вземем за пример мамографии за рак на гърдата и колоноскопия за колоректален рак.

За разлика от тях, пробата Galleri включва единствено една кръвна проба, която по-късно се проучва за частици, които се отделят от всички типове рак в кръвта, известни като безклетъчна или циркулираща туморна ДНК. Той открива дали има рак и къде може да е ракът.

Този тест " изцяло трансформира метода, по който мислим за скрининга за рак ", споделя Джеф Венстрьом, основен медицински шеф в GRAIL, компанията, която предлага теста.

Но има известна угриженост измежду лекарите, че необятното потребление на теста е преждевременно.

“Извършването на кръвен тест за голям брой ракови болести е доста добра концепция със постоянна научната основа. Но дяволът е в детайлите, с цел да се подсигурява, че пробата може тъкмо да открие доста ранни ракови болести и има път за следваща обработка, диагностика, наблюдаване, лекуване и така нататък ", споделя проф. Тимъти Ребек от Харвардския университет.

Galleri се предлага на хора, които са на възраст над 50 години и имат фамилна анамнеза за рак, или които са изложени на по-висок риск от рак, или които имат компрометирана имунна система. Компанията, която го е създала, предлага на хората, които се интересуват от теста, да се свържат с техния снабдител на здравни услуги, който по-късно може да поръча теста.

Хората, които желаят теста, ще би трябвало да платят от джоба си към 950 $, защото той не се покрива от здравната застраховка и Агенцията по храните и медикаментите (FDA) не го е одобрила .

Компанията акцентира, че пробата Galleri е предопределен да добави, а не да размени предложените прегледи за рак, като мамографии .

Това е " скрининг " тест за хора, които нямат рак, и по тази причина е предопределен да се употребява от лекари от първичната здравна помощ, споделя Ребек. Той предизвестява, че към момента не са въведени клинични насоки за доставчиците на първична здравна помощ за обработка на резултатите от теста, само че такива се създават.

Тестът връща един от двата вероятни резултата – “положителен, открит сигнал за рак “ или “отрицателен, не е открит сигнал за рак “.

Според компанията пробата също по този начин предсказва от кое място идва знакът за рак “с висока акуратност “, което оказва помощ за ориентиране към идващите стъпки за слагане на диагнозата.

Проблем е, че пациентът може да направи няколко следващи теста, в случай че пробата му се окаже позитивен, споделя Самик Ройчоудури, професор от раковия център на Държавния университет на Охайо в Кълъмбъс.

Не всеки ще има фактически рак, само че може да се подложи на доста проучвания, с доста стрес и разноски и отново да не открие нищо. Мога да ви кажа, че всякога, когато някой се подложи на тест за рак, това не е елементарен ден “, споделя той.

В широкомащабно изследване пробата Galleri има " подправено позитивен " % от по-малко от 1%. Това значи, че от почти 200 изследвани без рак, единствено един е получил подправено положителен резултат. Точността на теста варира според от другите типове рак, а също и от това какъв брой напреднали са те.

Ребек споделя, че пробата към момента е " релативно неприятен за разкриване на доста ранни типове рак , тъй че ще се нуждае от в допълнение рационализиране преди в действителност да реализира задачата за ранно разкриване на доста ракови болести.

Венстрьом признава, че пробата " към момента не е идеален " и споделя, че компанията ще продължи да актуализира и усъвършенства успеваемостта му. Нови данни се чакат през септември, споделя той.

Данните за това по какъв начин пробата се показва в клиничната процедура се събират в Обединеното кралство, където Galleri се употребява в огромно изпитване от Националната здравна работа (NHS ). Около 140 000 здрави доброволци без рак са приели да вземат участие в изпитването.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР