Нов кмет на София е избран с по-малко от 5000

...
Нов кмет на София е избран с по-малко от 5000
Коментари Харесай

Случай по случай. Как се оспорват местни избори

Нов кмет на София е определен с по-малко от 5000 гласа преднина пред своята съперничка. Тя твърди, че в резултатите има неточности. И се кани да оспори вота. Как става това?

4786 гласа. Това е разликата в поддръжката на двамата претенденти, които се сблъскаха в балотажа за кмет на София предходната неделя.

С 48,2% от подадените гласове Васил Терзиев от ПП-ДБ и „ Спаси София “. 46,89 на 100 от поддръжката остана за Ваня Григорова , издигната от Българска социалистическа партия, „ Левицата “.

В деня, когато Общинската изборна комисия (ОИК) в София разгласи Терзиев за кмет, Григорова организира конференция. Заедно с екипа си кандидатката разгласи, че.

Причината - Григорова подозира нарушавания в изборния развой. Тя счита, че машините за гласоподаване, които бяха позволени за изполвзане на втория тур на изборите, са били компрометирани, а в протоколите от преброяването на резултатите има неточности.

сподели, че тези два аргумента на Григорова и екипа ѝ не съдържат действителни доказателства за нарушавания.

Финалното решение обаче ще вземе съдът, откакто Григорова стартира процедурата по обжалване.

Но преди да стигнем до такава степен - ето какво значи оборване на локалния избор и по какъв начин се случва то.
Какво е оборване на локални избори
След всеки локален избор Общинската изборна комисия (ОИК) в съответната община излиза с решение, което оповестява финалните резултати - в това число кой е определеният кмет.

Оспорване на локалните избори значи това решение да се апелира по правосъден път пред съответния административен съд.
Какви са основанията
За да се оспорят резултатите от локален избор, би трябвало да са налице съществени нарушавания в изборния развой. Може да има изчезнали гласове, подправяне на бюлетини и други.

Може да се оспорва резултатът от обособени секции или от секциите на територията на цялата община.

„ Въпросът е да се показват доказателства за грешки, непълноти и неточности. В противоположен случай съдът може да одобри, че това са общи приказки “, сподели за Свободна Европа юристът Петър Славов , който беше и самостоятелен претендент за общински консултант на изборите на 29 октомври в София, а преди този момент народен представител.
Кой може да изиска оборване
Всеки претендент за кмет или общински консултант може да оспори резултата от локалния избор.

Други хора, които могат да създадат това, са представителите на партиите, обединенията и инициативните комитети, които са издигнали претендентите.
Как се случва
Хората, които желаят да оспорят изборните резултатите, имат 7 дни да апелират решението на ОИК, с което тези резултати се афишират.

Жалбата се изпраща първо до изборната комисия, която я препраща към съответния административен съд. За локалните избори в София това е Административен съд - София град.
Кой взима решението
В идващите седмици на ход е съдът, който би трябвало да насрочи съвещание. Не повече от 2 седмици по-късно съдът постановява дали решението на комисията за оповестяване на изборните резултати е законосъобразно, или не.

Ако индивидът, който е обжалвал, или пък този, чийто избор е подложен под въпрос, не е удовлетворен от решението на съда, той може да го оспорва пред Върховния административен съд (ВАС) - още веднъж в 7-дневен период.

Върховен административен съд взема решение дали да удостовери, или да отхвърли решението на съда в идващите 14 дни . Решението на Върховен административен съд е дефинитивно.
 Обяснено. Какво може и какво не може да прави кметът  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Какво може да реши съдът
Има два съществени разновидността за решението на съда:
Да удостовери решението на изборната комисия и оповестените от нея резултати;Да анулира това решение и да разгласи избора на претендента за „ нереален “.

За да реши дали резултатите са законосъобразни, съдът ревизира получените доказателства за изборни нарушавания - да вземем за пример, може да разпореди да се направи ново броене на бюлетините.
Как се взима решението
Основният фактор е дали позволените неточности могат да се отстранят, или не. Друг фактор е тяхното въздействие върху крайния резултат.

„ Трябва да се гледа случай по случай. Ако в една секция от 500 гласоподаватели вотът е напълно сменен, а разликата сред първия и втория претендент е 300 гласа, в такава община има съображение да се касират изборите “, споделя Славов.

В по-голяма община обаче тези 500 подправени гласа не биха имали същото значение.
Какво следва от решението
Ако съдът удостовери резултатите на ОИК, определеният кмет или общински консултант остава във властта.

Ако обаче съдът откри нарушавания, процедурата продължава в разнообразни хипотези:
За случаите, в които грешките могат да се поправят

Ако преброи бюлетините и откри, че резултатите от тях са разнообразни от оповестените, съдът връща изборните бумаги на ОИК. Тогава комисията има за задача да обработи гласовете отначало и да поправи грешките в броенето и попълването на протоколите.

Това се прави в случаите, когато са позволени механически неточности и неточности при пресмятането.

„ Ако при новото преброяване излезе друг резултат, той би трябвало да бъде регистриран като автентичен. Ако вторият претендент към този момент е станал първи, той се афишира за победител и това е окончателното решение “, споделя Славов.
За случаите, в които грешките няма по какъв начин да се отстранят
Ако обаче съдът откри, че е налице подправяне или дописване на бюлетини от страна на членовете на секционните комисии или пък са унищожени действителни гласове, това няма по какъв начин да се поправи с връщане на изборните бумаги в ОИК.

„ Тогава съдът може да реши, че единственото избавление е касирането на изборите и провеждането на нов избор “, споделя Славов.

Когато съдът реши, че изборът на кмет е нереален, следват нови избори. Ако се анулира избор на общински консултант, на негово място влиза идващият в листата претендент.
Колко време лишава всичко
Крайното решение дали резултатите от локалните избори за законни, или не, се взима до 2 месеца след подаването на жалбата за оборване на резултатите от вота.
Има ли през това време кмет
Внасянето на тъжба против резултатите от локалния избор не пречи на определените кметове и общински съветници да встъпят в служба. Отмяната на техния избор става единствено с решение на съда.

Ако съдът разгласи избора на кмет за нереален, до провеждането на нови избори има краткотрайно изпълняващ длъжността кмет.
И с другите избори ли е по този начин
Решения за законосъобразността на локалния избор взима административният съд, само че това не важи за останалите типове избори.

При изборите за народни представители, президент и вицепрезидент, както и за евродепутати, това решение се взима от Конституционния съд (КС).
 Как невалидната бюлетина завоюва изборите за общински съвет  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Няколко образеца
През 2019 година Мая Манолова беше претендент за кмет на София, подсилен от Българска социалистическа партия. На балотажа тя загуби от Йорданка Фандъкова от ГЕРБ, която беше отпред на столицата от 2009 до 2023 година Разликата сред двете беше малко над 20 000 гласа в интерес на Фандъкова.

Тогава Манолова реши да. Основанията ѝ бяха хипотетични нарушавания в изборните описи, в броенето н бюлетините и в попълването на протоколите от секциите.

Административният съд в София не откри такива нарушавания и удостовери решението на ОИК за резултатите от вота. Манолова апелира пред Върховен административен съд, само че през юни 2020 година той също удостовери, че няма учредения за оборване.

В България има образци и за опити за оборване на локални избори, които са приключили с анулация на резултатите - в това число от тазгодишния избор.

Във вторник административният съд в Бургас анулира избора на кмет на село Зидарово, съобщи. Разликата сред двамата претенденти на първия тур беше единствено 10 гласа , само че те осигуриха успеха на претендента на Българска социалистическа партия.

Опонентът му от ГЕРБ апелира този резултат и бюлетините бяха преброени в съда. Установено е, че са позволени обилни неточности в попълването на протоколите, което докара до решението на съда да касира избора.

През 2011 година са касирани изборите за общински съветници в Белоградчик и Кюстендил поради непопълнени данни от персоналните карти на гласоподавателите в изборните описи.

 За Боби, Цено и Мартин. Как се дописват бюлетини в секция в село Малорад, Врачанско  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР