Нов казус с Джок Полфрийман - може ли да напусне

...
Нов казус с Джок Полфрийман - може ли да напусне
Коментари Харесай

Джок Полфрийман със забрана да напуска страната

Нов проблем с Джок Полфрийман - може ли да напусне страната. Адвокатът му съобщи в предаването " Денят стартира с Георги Любенов ", че клиентът му има паспорт и е свободен, само че управляващите у нас го държат нелегално.

От Министерство на вътрешните работи дадоха отговор, че Полфрийман има издадена възбрана от прокуратурата за овакантяване на страната и процедурата по експулсиране не може да бъде изпълнена. Австралиецът към този момент е получил призовка да се яви пред Върховния касационен съд на 23 октомври, когато ще стане ясно дали ще бъде обновено делото за предварителното му освождаване.

Австралийските управляващи към този момент са издали паспорт на Джок Полфрийман и чиновник от консулството към посолството на Австралия в Атина е дошъл с документа в София.
Калин Ангелов, юрист на Джок Полфрийман: Не e в него този паспорт. Той е във управляващите, консулските управляващи. Българските управляващи са известени за този паспорт, получили са копие. Българските управляващи държат Джок Полфрийман без никакво правно съображение арестуван.
От дирекция " Миграция " на Джок Полфрийман е издадена заповед за експулсиране, съобщи вътрешният министър Младен Маринов. Според източници на " По света и у нас " австралийският консулски чиновник е показал в " Миграция " единствено ксерокопие на паспорта на Полфрийман и е сложил изискване документът да му бъде връчен на летището при осъществяване на експулсирането.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Има две забрани наложени от прокуратурата за овакантяване на Република България, тъй че когато всичките условия бъдат изпълнени, ние ще приключим и с тази мярка за експулсиране на лицето.
Експулсирането може да се случи единствено в случай че прокуратурата вдигне възбраната за овакантяване на страната. Говорителят на основния прокурор Румяна Арнаудова съобщи за " По света и у нас ", че възбраната не е вдигната поради настояването делото за предварителното освобождение на Джок Полфрийман да бъде обновено. Държавното обвиняване чака произнасянето на съда по настояването за прекъсване на осъществяването.
Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Получихме призовка от Върховен касационен съд, която би трябвало в днешния ден да бъде връчена на австралийския жител Полфрийман за явяването му на съвещанието, което Върховен касационен съд насрочи за 23 октомври.
Сега заминаването на Джок Полфрийман е в ръцете на висшите съдии, които ще гледат проблема. Ако те не уважат настояването за прекъсване осъществяването на определението за условното му предварително освобождение, австралиецът ще би трябвало да бъде експулсиран и по този начин той няма да се яви в съда на 23 октомври. Ако спрат осъществяването, тогава Полфрийман ще остане у нас най-малко до съвещанието на Върховен касационен съд.

В обществената мрежа правосъдният министър разяснява обвиняванията, че публичната реакция по проблема нарушава независимостта на правосъдната власт. Данаил Кирилов риторично попита дали обществото има право на преценка, дали неговото доверие към съда би трябвало да е абсолютно и кой принцип има преимущество - този на законността или този на независимостта на магистрата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР