Нов кандидат се появи на финалната права в състезанието за

...
Нов кандидат се появи на финалната права в състезанието за
Коментари Харесай

Шефът на депутатите от ПП ли става шеф на БНБ?

Нов претендент се появи на финалната права в надпреварата за шеф на Българска народна банка - шефът на депутатите от " Продължаваме промяната " Андрей Гюров, написа " 24 часа ". Кандидатурата на преподавателя в Американския университет в Благоевград обаче още не била съгласувана с цялата ръководеща коалиция.

Гюров има над 15-годишен опит в банкови институции в Съединени американски щати и Европа, съветвал е " Райфайзен Австрия ", австрийската банка БАВАГ, УниКредит Булбанк и други. Фокусът на работата му са системите за ръководство на кредитния риск, като създадени от него модели се употребяват в над 100 финансови институции в цяла Европа. От 2010 година Гюров е основен помощник в Американския университет в България, където преподава финанси.

Завършил е висшето си обучение в университета “Труман” в Мисури, Съединени американски щати. Първите си стъпки в банковата кариера прави в Чикаго, където за една година е кредитен анализатор в Харис банк. Премества се във Виена, където приключва докторантура и редом работи и в една от огромните банки на Австрия.

Срокът за номинации за шеф на Българска народна банка изтича в края на работния ден в сряда, откакто бе продължен със 7 дни, тъй като при предходния - 18 март, не бе импортирана нито една кандидатура.

Според съдружното съглашение четирите партии, които съставляват ръководещата коалиция, би трябвало да излязат с единна кандидатура за нов началник на Българска народна банка, защото мандатът на настоящия шеф Димитър Радев изтече още предходната година.

В същото време от Има Такъв Народ не престават да упорстват централната банка да бъде управлявана от техния народен представител Любомир Каримански. Той даже бе публично повдигнат в предния парламент, когато се реши процедурата да се анулира. Сега неговата кандидатура не бе доказана с подаването на документи до приключването на предходния период.

Парламентарните ни източници предвидиха, че макар сделката за общ претендент има огромна възможност двете номинации - на Гюров и Каримански, да бъдат импортирани и конфликтът да бъде финално в пленарната зала по време на гласуването.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР