Нов живот след две донорски ситуации в болницата в Панагюрище.

...
Нов живот след две донорски ситуации в болницата в Панагюрище.
Коментари Харесай

За първи път реализираха донорски операции в болницата в Пазарджик

Нов живот след две донорски обстановки в болничното заведение в Панагюрище. Донори са 54-годишен мъж и 56-годишна жена.

Това са първите случаи на даряване на органи в лечебното заведение. Благодарение на тях в този момент други ще живеят нов живот в България и Румъния.

Само за няколко месеца болничното заведение в Панагюрище осъществя две донорски обстановки. Те са координирани от 35-годишния анестезиолог в лечебното заведение доктор Дончо Ташков, който има нелеката задача да приказва с околните на евентуалния донор.

" Винаги, когато има донорска обстановка, е деликатна, защото нещата стоят от две страни. Едната е загубата на околните, на индивида, който е потенциалнен донор, а другита е шансът за живот на всички хора, които сега чакат ", изясни той.

Все още е дребен броят на донорските обстановки у нас, само че наклонността е към повишение, споделя доктор Ташков.

" При първия донор, по този начин той гледайки материал, сходен на този, който вършим, споделя, че подобен доблестен жест би желал да направи, в случай че в миналото изпадне в сходна обстановка. Така че би трябвало да се разискват такива тематики в фамилията. Знам, че никой не си мисли, че неговият живот може да завърши, само че да си зададе персонално за себе си въпроса - в случай че някой ден на мен ми се случи, бих ли желал да даря органите си, да дам късмет на някой различен? ", споделя лекарят.

Дълбоко благородният жест, за който е асистирал доктор Ташков, избавя няколко живота на българи и румънци. В Панагюрище хората разясняват това и са положително настроени.

Според данни на Министерството на здравеопазването от началото на годината до 4 ноември у нас е имало 12 донорски обстановки, а чакащите трансплантация са 1013.

Репортер: Величка Ачева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР