Нов изненадващ обрат претърпя казусът Изборен кодекс. След скандалните поправки,

...
Нов изненадващ обрат претърпя казусът Изборен кодекс. След скандалните поправки,
Коментари Харесай

Правната комисия отложи преразглеждането на праговете за преференциите, чакат президента

Нов неочакван поврат претърпя въпросът " Изборен кодекс ". След скандалните ремонти, обезсмислили преференциалното гласоподаване, последвалите митинги, общественото разкайване на ръководещите и отначало импортираните промени за връщане на остарялото състояние, през днешния ден ненадейно правната комисия не ги гласоподава.

Заседанието ѝ бе свикано главно поради Изборния кодекс, само че нейният ръководител Данаил Кирилов и съвносител на последния към този момент законопроект за изменението му размишления - било редно да се изчака реакцията на президента Румен Радев на признатия предходната седмица план, вдигащ неуместно високо праговете за пренареждане на партийните листи на избори по волята на гласоподавателя.  Той акцентира на обстоятелството, че вносителите (той, ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и група депутати) въпреки всичко са показали подготвеност последните промени да бъдат разисквани.

Заседанието се организира в отсъствието на представители на Българска социалистическа партия, защото те обявиха, че приключват парламентарната си работа, до момента в който противоречивите ремонти в Изборния кодекс не бъдат отстранени. Първите ремонти в Изборния кодекс, импортирани от Движение за права и свободи, предвиждаха повдигането на прага за преференциите. На среднощно съвещание предходната седмица Народното събрание реши за европейски избори прагът да е не по-малко от националната изборна квота, а за парламентарните - не по-малко от районната квота. Досега прагът на преференциите на евроизбори бе 5% от гласовете за дадена листа, а на парламентарни избори - 7%.

След остра социална реакция обаче, в понеделник министър председателят Борисов свика незабавно съвещание на Изпълнителната комисия и разгласи, че прагът ще бъде върнат в предходното си положение, както и че ще свика нова ЦИК. Внасянето на новия законопроект, който връща остарелия ред обаче се случва преди рутинната процедура по одобряването от президента и обнародването на преправения предходната седмица кодекс. 

" Съобразихме, че е правилно, предвид на институционалното взаимоотношение, да не се разисква на първо гласоподаване от комисията нашият законопроект, с цел да дадем задоволително време на президента да вземе мнение по законопроекта, който е в последната си фаза - за издаване на декрет за обявяване, или за отлагателно несъгласие " съобщи Кирилов пред публицисти след края на съвещанието.

Той добави, че комисията възприема модел, който да предотврати пресичането на двете законодателни начинания и да има оптималната бистрота. Вариантите за това какво ще се случи оттук насетне са два – " да подкрепим претекстове за ветото или да ги отхвърлим. При всички положения имаме изразена коригираща законодателна воля “, приключи Кирилов.

Така вместо с Изборния кодекс, комисията се ограничи само с процедурните правила за изискванията и реда за предложение на членове на Централната изборна комисия . Мандатът на сегашната ЦИК изтича преди провеждането на изборите за Европейски парламент през месец май и беше решено да бъде определен нов състав на комисията откакто от Българска социалистическа партия настояха за това.

Комисията одобри единомислещо с 10 гласа " за "  процедурните правила за избиране на нова ЦИК, които ще бъдат гласувани на следващия ден в Народното събрание. Според тях членовете на ЦИК ще могат да бъдат предлагани от Народното събрание и неправителствени организации, като за първите срокът е 14 дни, а за вторите - 12. Предложения ще могат да вършат и парламентарно непредставени партии, които обаче имат представители в Европейския парламент.

Тези правила не важат за ръководителя, зам.-председателя и секретаря на ЦИК, които ще могат да бъдат предлагани единствено от парламентарно показани партии и обединения. Кандидатите ще се избират с гласове от повече от половината на присъстващите депутати. Изслушването на претендентите ще се излъчва онлайн.

Кирилов добави, че най-късно до 18-19 март Народното събрание ще избере претендентите за новия състав на ЦИК, само че няма период по кое време президентът да издаде декрет за назначение. Кирилов съобщи, че не желае съставът да бъде просто избран отново. " Ще проучваме досегашната работа на номинирани от нас представители и ще създадем надлежно предложение ", добави той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР