Нов, изключително щадящ за пациентите метод за смяна на тазобедрената

...
Нов, изключително щадящ за пациентите метод за смяна на тазобедрената
Коментари Харесай

В Горна баня приложиха нов щадящ метод за смяна на тазобедрена става


Нов, извънредно щадящ за пациентите способ за промяна на тазобедрената става беше показан през днешния ден в профилираната ортопедична болница в Горна баня. При него има минимално увреждане на прилежащите тъкани и до 2-3 дни пациентът към този момент е на крайници, осведоми Българска национална телевизия.

Всяка година над 4500 интервенции за промяна на тазобедрената става се правят у нас, нормално на пациенти сред 65 и 85-годишна възраст.

Новата техника е създадена и въведена от доктор Рьотингер - шеф на клиника по ендопротезиране в Мюнхен.

Днес тя беше демонстрирана при 69-годишна жена от София.

проф. доктор Хайнц Рьотингер - шеф на клиника по ендопротезиране, гр. Мюнхен, Германия: При дребния прорез, който се прави, не се повреждат мускули и други значими тъкани. Това е допустимо с помощта на осъвременените и по-прецизни крепежни детайли на поставяната става. При познатата до момента промяна се прерязваха повече тъкани и възобновяване изискваше най-малко 3 месеца. Сега този интервал се съкратява до няколко дни.

Проф. Христо Георгиев - началник на Катедра "Ортопедия и травматология ", МУ: Обикновено на втория или третия ден тези пациенти могат да вървят с помощни средства до 50 метра, а до 15 ден се премахма едното помощно средство.

Операцията се поема от Здравната каса, без значение че се ползва нов способ. Единствено ставата, която се слага отчасти, се заплаща от пациента.

доктор Валентин Ангелов - изпълнителен шеф на профилирана ортопедична болница, кв. Горна баня: Планираме до края на годината по този щадящ способ да създадем над 50 интервенции, а следващата година ще завишим още повече този брой.

Намеренията са да продължи и образованието на от ден на ден български ортопеди, тъй че да нарасне и броят на лечебните заведения у нас, където се ползва новият способ.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР