Нов инструмент в полза на гражданите, специалистите и регулаторитеEвропейските филми

...
Нов инструмент в полза на гражданите, специалистите и регулаторитеEвропейските филми
Коментари Харесай

Каталог с европейски филми улеснява достъпа онлайн

Нов инструмент в интерес на жителите, експертите и регулаторите

Eвропейските филми онлайн съставляват едвам към 25% от всички филми, предлагани посредством услуги за видео по поръчка в Европейски Съюз

Европейската аудиовизуална обсерватория сътвори първообраз на азбучник с европейски филми в границите на тактиката Digital4Culture. К аталог ът ще обезпечи достъп на експертите, обществените органи и жителите до информация за европейските филми, включително онлайн посредством услуги за видео по поръчка във всички страни от Е С.

„ Потенциалът на цифровата промяна е определящ за увеличението на позитивния принос на културата както във връзка с стопанската система, по този начин и на обществото. Това е задачата на каталога с европейски филми и по-общо предизвикването, обвързвано със тактиката ни #Digital4Culture: да извлечем изгода от плодотворните взаимоотношения сред цифровите технологии и културата “, съобщи комисарят по въпросите на цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел.
още по тематиката
В момента каталогът е към момента на стадий първообраз и съдържа данни, извлечени от 115 услуги за видео по поръчка, които обгръщат 35 000 европейски кино лентата. Пускането на бета версията е планувано за пролетта на 2019 година, преди стартирането на окончателната версия в края на идната година.

Този новаторски инструмент, който е финансиран по програмата „ МЕДИА “ за подкрепяне на европейския аудиовизуален бранш, ще бъде наличен за жителите, експертите и обществените органи. Каталогът има доста преимущества: за жителите, експертите и обществените органи, включително за надзор на използването на неотдавнашното изменение на Директивата за аудиовизуалните медийни услуги, с което бе призната минимална квота от 30% за европейски творби.

Eвропейските филми онлайн съставляват едвам към 25% от всички филми, предлагани посредством услуги за видео по поръчка в Европейски Съюз. Има национални бази данни, само че не и европейски. От друга страна, Европа е главен фактор в международното кино с над 18 000 кино лентата, създадени в интервала сред 2007 и 2016 година, и с размер на общата продукция, който се е нараснал с 47% — от 1444 пълнометражни кино лентата през 2007 година на 2124 през 2016 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР