Нов храм е открит на Перперикон, съобщи професор Николай Овчаров.

...
Нов храм е открит на Перперикон, съобщи професор Николай Овчаров.
Коментари Харесай

Българският Индиана Джоунс откри нов храм на Перперикон

Нов храм е открит на Перперикон, заяви професор Николай Овчаров. По думите му той намира единствено на десетина метра от фамозната зала с олтара в двореца-светилище, където Александър Велики получава предсказване, че ще завладее света.

На места превъзходно построените зидове са оживели до съвсем 3 м височина. Това прави новооткритата постройка една от най-запазените постройки, намирани до момента на Перперикон, разяснява археологът.

Засега е разкрита източната страна на монументалната постройка. В нея се обрисуват два интервала - езически и след приемането на християнството. В ранната фаза тук са осъществявани кървави жертвоприношения и гадателства, за което свидетелства точно завършения в скалата олтар с дупка за подуване на кръвта на жертвените животни.

След приемането на християнството при започване на 5 век, както и другите езически храмове в града, и този е бил зарит с пръст и трансфорат в склад за предпазване на глинени делви за зърно, добавя професор Овчаров, именуван българския Индиана Джоунс.



Вече може да се каже, че край античния скален олтар на Дионис през римския интервал (3-4 век) се е оформил цялостен сакрален комплекс от храмове, отдадени на разнообразни тачени тогава божества. Такива се Тракийският конник и източният господ Митра, на които са построени обособени светилища. Тепърва ще се дефинира на кой господ е бил отдаден новооткритият храм.

Според мнението на експерта по антична археология доцент доктор Здравко Димитров от Националния археологически институт към Българска академия на науките, това е неповторим сакрален отбор, който е уникален у нас.

" С отделените от община Кърджали средства в размер на 85 000 лева на обекта ще може да се работи най-вече до първата седмица на септември. Това ще значи, че няма да успеем да приключим разкриването на храма и той ще остане да зимува в недовършен тип.

Ето за какво насочваме финален апел към служебното държавно управление да отпусне най-малко част от плануваните в националния бюджет средства за археологическо изследване на Перперикон през 2022 година ", споделя проф. Овчаров.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР