Нов храм е открит на Перперикон, съобщава професор Николай Овчаров.

...
Нов храм е открит на Перперикон, съобщава професор Николай Овчаров.
Коментари Харесай

Проф. Николай Овчаров съобщи за нов храм, открит на Перперикон

Нов храм е открит на Перперикон, оповестява професор Николай Овчаров.

По думите му той намира единствено на десетина метра от фамозната зала с олтара в двореца-светилище, където Александър Велики получава предсказване, че ще завладее света, предава Българска телеграфна агенция.

На места превъзходно построените зидове са оживели до съвсем 3 м височина. Това прави новооткритата постройка една от най-запазените постройки, намирани до момента на Перперикон, разяснява археологът.

Засега е разкрита източната страна на монументалната постройка. В нея се обрисуват два интервала - езически и след приемането на християнството. В ранната фаза тук са осъществявани кървави жертвоприношения и гадателства, за което свидетелства точно завършеният в скалата олтар с дупка за подуване на кръвта на жертвените животни. След приемането на християнството при започване на V век, както и другите езически храмове в града, и този е бил зарит с пръст и трансфорат в склад за предпазване на глинени делви за зърно, добавя професор Овчаров.

Вече може да се каже, че край античния скален олтар на Дионис през римския интервал (III-IV век) се е оформил цялостен сакрален комплекс от храмове, отдадени на разнообразни тачени тогава божества. Такива се Тракийският конник и източният господ Митра, на които са построени обособени светилища.

Тепърва ще се дефинира на кой господ е бил отдаден новооткритият храм. Според мнението на експерта по антична археология доцент доктор Здравко Димитров от Националния археологически институт към Българска академия на науките, това е неповторим сакрален отбор, който е уникален у нас.

" С отделените от община Кърджали средства в размер на 85 000 лева на обекта ще може да се работи най-вече до първата седмица на септември. Това ще значи, че няма да успеем да приключим разкриването на храма и той ще остане да зимува в недовършен тип. Ето за какво насочваме финален апел към служебното държавно управление да отпусне най-малко част от плануваните в националния бюджет средства за археологическо изследване на Перперикон през 2022 година ", споделя проф. Овчаров.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР