Нов график за изпитите през учебната 2023/2024 година, ще предложи

...
Нов график за изпитите през учебната 2023/2024 година, ще предложи
Коментари Харесай

Проф. Галин Цоков: Изместваме в графика със седмица изпитите след седми клас

Нов график за изпитите през образователната 2023/2024 година, ще предложи Министерството на образованието. До края на деня ще бъде подписан и графикът за външното оценяване през идната година, разгласи през днешния ден просветният министър проф. Галин Цоков.

Министерството към този момент е направило оценка на завършилите тази година изпити.

„ Стигнахме до извода, че външното оценяване през идната образователна година ще бъде разграничено като дни във връзка с НВО след седми и десети клас ”, сподели Цоков.

Според него това ще разреши на оценителите да се съсредоточат върху инспекцията на работите на учениците след седми клас.

„ Целта е учениците да получат по-бързо оценките си и да стартира класирането в съответните междинни учебни заведения. Изместваме в графика със седмица изпитите след седми клас, с цел да има повече образователно време учениците да се приготвят за тях ”, уточни министърът.

„ Тези промени в графика ще разрешат за едно по-добро и дейно осъществяване на самите изпити без стрес и натоварване на учебните шефове и учителите, които няма да организират два изпита по НВО в един ден. Така и оценителите ще бъдат по-спокойни и уверени в своята работа при оценката на резултатите след седми клас ”, безапелационен е министърът.

Той изясни и измененията в Наредбата за оценяване, Наредбата за общообразователния най-малко и подготовка и Наредбата, обвързвана с учебното обучение. Няколко комисии ще се заемат с промени и в Наредбата за повишение на квалификацията на учителите.

„ Заплащането на просветителните посредници, към този момент е регламентирано “, сподели още той. „ Това стана допустимо с помощта на смяна в Наредба за финансиране на дейностите в просветителните институции. Тя разрешава заплащането на стотиците просветителни посредници да се случва по-устойчиво. те до момента бяха финансирани главно на планов принцип. Това важи както за учебните заведения, по този начин и за детските градини ”.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР