Нов фронт във войната между консервативните политици и ориентираните към

...
Нов фронт във войната между консервативните политици и ориентираните към
Коментари Харесай

Кентъки обяви война на световни банки заради ESG

Нов фронт във войната сред консервативните политици и насочените към стабилно развиване вложители се отвори в американския щат Кентъки. Там републиканското политическо управление разгласи, че може да изтегли вложенията си от ред огромни финансови институции като JPMorgan Chase, BlackRock и Citigroup с претекста, че " бойкотират енергийните компании ". Заплахата пристигна от щатския ковчежник Алисън Бол.

Според него " когато фирмите бойкотират изкопаемите горива, те предумишлено лишават от витално нужен капитал знакови за Кентъки промишлености. Традиционните енергийни източници зареждат нашата стопанска система, дават работни места и държат домовете ни топли ".
 Най-добрите и най-лошите ESG фондове на 2022 година
Най-добрите и най-лошите ESG фондове на 2022 година

Топ 10

В края на предходната година беше признат и закон, съгласно който за протест се смята всеки отвод от бизнес съдействие с дадена компания поради нейната ангажираност с рандеман, произвеждане, превоз и продажби на изкопаеми горива и " отвод тя да се ангажира с екологични цели оттатък изискваните от закона ".

В текста се акцентира, че банките, които отхвърлят финансиране на такива компании в опит да декарбонизират портфолиото си, както и капиталовите компании, които приоретизират битката с климатичните промени и общественото неравноправие при избора си на активи " в съучастничество принуждават фирмите от бранша на изкопаемите горива да канибализират съществуващия си бизнес ".
 Какво е ESG и по какъв начин трансформира бизнеса?
Какво е ESG и по какъв начин трансформира бизнеса?

И за какво фирмите към този момент не могат да подценяват ESG тематиката

Застрашени от дивестиране са следните финансови институции: BlackRock, BNP Paribas, Citigroup, Climate First Bank, Dankse Bank, HSBC, JPMorgan Chase, Nordea Bank, Schroders, Svenska Handelsbanken и Swedbank.

Отговорът на засегнатите

ESG Today отбелязва, че в действителност огромна част от включените в листата са съществени вложители и в обичайна енергетика, и във ВЕИ.

" Факт е, че нашето финансиране на американските обичайната и възобновима енергийни индустрии е измежду най-големите. Това включва и Крентъки, където обслужваме някои от най-големите енергийни компании и оператори. Вярваме, че нашите бизнес практики дават отговор на закона и се надяваме, че един по-дълбок обзор на обстоятелствата ще докара до преосмисляне ", обявиха от JPMorgan.

BlackRock, които са най-големият управител на активи в света, също подчертаха, че не бойкотират никого и ще продължат да бъдат вложители " в целия енергиен бранш ".

Контекст

Случващото се в Кентъки е част от общата атака на Републиканската партия (традиционно близка до нефтения бизнес) против навлизането на ESG правилата в вложенията и корпоративното ръководство. 19 щатски основни прокурори в отворено писмо нападнаха BlackRock за това, че капиталовата компания съгласно тях следва политика против изкопаемите горива, а Тексас също заплаши, че ще отдръпна вложенията си от няколко от водещите мениджъри на активи.
 Нови евроизисквания ще обиден българския бизнес - подготвен ли е?
Нови евроизисквания ще обиден българския бизнес - подготвен ли е?

Става дума за подаването на информация за устойчивото развиване на предприятията

" Блумбърг " отбелязва в собствен материал, че в реториката на ковчежника на Кентъки има някои пропуски по линия на фактологията. Макар обичайно щатът да е миньорски с пик от към 76 000 заети в бранша през 1949 година, все още работещите във въгледобива са по-малко от 5000 души и продукция, по-ниска и от тази на Калифорния. Общо едвам към 12 000 работни места (0,6%) могат да бъдат директно свързани с производството на изкопаеми горива, а приносът им към Брутният вътрешен продукт на щата е към 2%, което е под междинното за страната.

На този декор, Ford строи в Кентъки огромна фабрика за акумулатори за електрически автомобили, която ще разкрие 8500 нови работни места.

" Крепост " на изкопаемите горива в Кентъки в действителност е производството на електрическа енергия - съвсем 95% от мощностите в щата употребяват изкопаеми горива, като над половината са тецове на въглища. Както отбелязва " Блумбърг ", след появяването на евтиния шистов газ през последните 10 година този вид централи останаха да работят предимнo като контролирани активи - с опция да покриват разноските си през сметките на клиентите и със отбрана от общата динамичност на електроенергийния пазар.
 Четири европейски страни усилват зависимостта си от въглища
Четири европейски страни усилват зависимостта си от въглища

Енергийното изнудване на Путин остави Европейски Съюз с малко възможности

Това води до доста сериозна цена на въглеродните излъчвания, която заплащат всички жители на Кентъки - двойно на междинното за Съединени американски щати.

" Регулираните комунални услуги нормално са мощни политически играчи във всеки щат и в исторически проект са се противопоставяли на опитите да се ограничи въглищната енергетика ", означават от " Блумбърг ", като допълват, че фирмите, които дават контролирани комунални услуги са най-силно заинтригувани от запазването на статуковото.

В същото време, работещите в тях са 1550 души. Само в слънчевия бранш заетите са 1739.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР