Нов филм разказва за живота в монтанското село Превала, научи

...
Нов филм разказва за живота в монтанското село Превала, научи
Коментари Харесай

Нов филм разказва колоритни истории за живота в малко село в Севрозапада

Нов филм споделя за живота в монтанското село Превала, научи организация BulNews. 
Лентата „ Превал “е дело на режисьора Михаил Мелтев. Филмът е роман за живота на хората в дребното село в Северозападния Балкан, родено от преселения, понесени от исторически инциденти и белязали вечно хората в този див и хубав край да живеят на ръба – на границата сред две страни, на билото сред равнината и планината, на прехода сред през вчерашния ден и на следващия ден. Дните и нощите на тези хора, наричащи себе си торлаци, са изпълнени с битка за хляба, само че и с митове за самодиви и караконджи, за змейове, които се крият в пещерите над къщите им  и господстват над небесните и земни стихии. По ливадите над селото, над които се издига Широка планина с непознатата част на Белоградчишките скали,  пък се преплитат следи на вълци и извънземни. А в самото село се случват невероятни неща – доктор оказва помощ на хората с музика и багри, дами и мъже гонят бедствия и плашат стихии с обети и самоделни оръдия, а един пиратски транспортен съд плува измежду скали и сипеи в търсене на съкровища и избавление от забравата…
Идеята за кино лентата идва от репортаж на Любомир Йорданов за граничното село, ситуирано сред Язова планина и Широка планина. 
„ Една публикация на Любо Йорданов във вестник „ Труд “ ме притегли. Мисля, че се споделяше „ Селската артилерия “. Жителите на село Превала се бранят от градушките, от естествените бедствия със специфична артилерия. И това ми се стори доста любопитно, доста забавно. Обичам дребните обитаеми места, където считам, че доста по-лесно може да се доближи до забавни, истински облици, които се приближават до типичния български темперамент “, сподели режисьорът на кино лентата проф. Михаил Мелтев. 
Хората в село Превала са доста колоритни, безапелационен е и Любомир Йорданов, който проф. Мелтев кани за съсценарист. 
„ В Превала хората употребяват интернет и поддържат връзка с децата си в чужбина по вайбър, само че в това време имат вяра, че облаците могат да се гонят с обети и с гърмежи от оръдия. В няколко къщи в селото има самоделни оръдия и като се зададе облак с градушка, мъжете и дамите ги палят, хвърлят вътре пиратките, трещят против небето и настояват, пък и ние го видяхме с очите си, че от години там градушка не е падала “, описа Йорданов, признавайки, че ползата му към селото е от години и не един път е писал за живота там. 
" Превала е в Северозападния Балкан до Широка планина по пътя за Белоградчик. Изключително картинно село и непознато. Всъщност това е един регион в община Чипровци, който по времето на социализма беше граничен. Достъпът ставаше с открити листове и доста малко хора ходеха там. А има какво да се види. Малцина знаят, че там е началото на Белоградчишките скали. Интересните скални формирания, които всички познаваме, стартират от там – край с. Превала “, уточни той. 
По думите му феновете ще видят едно малко, само че с огромно духовно лъчение село. Това е филм за хора, които живеят на границата в дословния и в преносния смисъл. Селото е покрай границата ни със Сърбия, само че то е и на границата сред равнината и планината, на границата сред небето и земята, на границата сред през вчерашния ден и през днешния ден. Там хората живеят със смарт телефони, само че съблюдават доста от традициите, от ритуалите и обичаите на дедите и прадедите си, описа още Любомир Йорданов. Според него точно с това филмът е забавен. Той демонстрира едни хора, които са и в днешния ден, и в предишното. 
Режисьорът на кино лентата Михаил Мелтев признава, че като темперамент хората, които среща по време на фотосите, се разминават с упованията му. 
„ Аз чаках по-скоро някакви радичкови характери, някаква доста особена атмосфера, а в действителност открих доста забавни хора. Като да вземем за пример зъболекаря, който отхвърля оферти за работа в огромни градове, тъй като в неговото село няма ортодонт. Открих един противопоставен на него облик, който пък се гордее с това, че цялостен живот нищо не е работил и че животът е едно огромно развлечение. Открих един активен типаж, който желае да основава и всеки ден прави нещо. Много любопитни, доста забавни хора, които се разминават с първичните ми упования, само че никога не бяха разочарования, в противен случай – може би бяха по-интересни от моите упования “, споделя проф. Мелтев. 
Герои в документалната лента са точно хората от село Превала – неподправени и същински, такива, каквито са били постоянно. Това, че се снима филм за тях, локалните одобряват с любознание, само че и с известно съмнение. 
Първо ни питаха, какво търсите тук? Село като село. После привикнаха с нас. Отвориха и домовете, и душите, и сърцата си. Даже започнаха да се майтапят. „ Ей, Брад Пит ме направихте вие “, ни споделяше един от героите във кино лентата. Той също е доказателство, че хората от селото в действителност са колорити с огромен капацитет. Българинът постоянно е казвал, че трите най-важни длъжности в едно обитаемо място са кметът, попът и даскалът. Е този наш воин е бил даскал и кмет, а сега е духовник на Превала, описа още Любомир Йорданов.
За общуването си с хората от село Превала режисьорът на лентата Михаил Мелтев споделя, че го е обогатило. Той добавя, че видяното на място в българския Северозапад никога не покрива визията, която се постанова за най-изостаналия регион в Европа. „ Не го отличават доста неща от останалата част на страната. По- скоро отчаянието, което е обзело част от хората, оставя този белег. Но това се компенсира от действеността на хората от Превала “, споделя създателят на кино лентата. 
И тъкмо такова е посланието – хората да имат вяра в себе си, както жителите на Превала имат вяра в себе си, уточни още проф. Мелтев. 
Някога Превала е било огромно село с към две хиляди поданици, които са се занимавали с отглеждане на животни. С времето се е обезлюдило и в този момент там живеят към 300 индивида. Но не престават да се оправят с живота по своя си метод, гледайки метафизичен на всичко с една усмивка и самоирония. С кино лентата демонстрираме, че да живееш на билото, на ръба, на границата, не е някакво опустошаващо изпитание, а е късмет, вяра да бъдеш и от двете страни, да бъдеш сред духа и материята, сред небето и земята и да се справяш с живота с една усмивка и с вяра, уточни Любомир Йорданов. 
Официалната премиера на кино лентата ще се състои на 30 март от 18:30 часа в Дома на киното в София, в границите на 27-ото издание на „ София филм фест “. „ Превал “ свече печели оценката „ Най-добър филм за януари 2023 година “ в състезанието на Фестивала за изкуства и кино в Майнхайм, Германия, което го подрежда измежду 12-те кандидати за годишната премия на фестивала./БТА  
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР