Нов етап на антируските санкции може да се окаже прекъсването

...
Нов етап на антируските санкции може да се окаже прекъсването
Коментари Харесай

Русия отдавна се подготвя за спирането на GPS

Нов стадий на антируските наказания може да се окаже спирането на връзката на жителите на страната ни от американската сателитна навигационна система GPS. Но съвсем всеки мобилен телефон е обвързван с нея и всички ние всъщност използваме нейните услуги. Колко действителна е тази опасност - и за какво следователно Съединени американски щати биха се наранили повече?

GPS системата за позициониране от дълго време мина в категорията на нещо, което се приема за даденост. Включвайки мобилен телефон, с цел да дефинират местоположението си, потребителите даже не се замислят за броя и собствеността на спътниците, предоставящи тези координати, по какъв начин се случва това и за какво преди две десетилетия точността на позициониране беше доста по-малка от в този момент.

И в този момент, както публично декларира ръководителят на „ Роскосмос “ Дмитрий Рогозин, Съединени американски щати съществено изследват опцията за изключване на Русия от GPS. В рамките, несъмнено, на следващите антируски наказания. Тази опасност се приема много съществено в Русия и да вземем за пример Федералната организация за въздушен превоз предложи на самолетните компании да се приготвят за полети без потреблението на американската световна навигационна сателитна система.

Как работи GPS

Разбирането на опцията и сложността на деактивирането на GPS системата в една страна изисква схващане по какъв начин работи системата. В орбита има няколко спътника в непрекъснато придвижване, излъчващи синхронизиран радиосигнал. Потребителският правоприемник би трябвало да получи сигнал от най-малко четири спътника, с цел да дефинира вярно точката, в която се намира. Три спътника не са задоволителни, в противоположен случай ще се стигне до точка без да се вземе поради надморската височина.

Самият правоприемник в смарт телефон или навигатор не излъчва нищо. Той единствено приема сигнала, дефинира какъв брой време е достигнал сигналът от кой от спътниците и въз основа на тези калкулации дефинира точната координата на мястото.

Има и трети съставен елемент - наземни станции, ситуирани на повърхността на планетата. Факт е, че Земята не е съвършена сфера и надлежно е нужна промяна и прецизиране на плануваното състояние на галактическия транспортен съд, с цел да се форсира работата на устройството. Това се прави от наземните станции, те пресмятат точното местонахождение на спътниците, което се вписва в алманаха и се изпраща на устройствата. Без наземни станции и тяхната непрекъсната работа, точността на установяване на координатите ще намалее. Промяната на орбитата на спътника ще докара до последователно възходящи неточности в точността на позициониране.

Сега за броя на спътниците. За работата на системата са нужни общо 24 галактически кораба. Намаляването на техния брой ще сътвори места, където системата за геопозициониране ще работи по-зле, в сравнение с би трябвало. В момента GPS системата има 32 галактически кораба в орбита, ГЛОНАСС има 25 (23 се използват), има и световни китайски „ Байду “ и европейски „ Галилео “.

Съвременните чипове употребяват сигнали от всички системи по едно и също време. Лесно е да ревизирате това, като инсталирате програмата " GPS Тест " на мобилния телефон: тя демонстрира какъв брой спътника и кои системи телефонът вижда и употребява в действително време.

Може ли GPS да бъде деактивиран?

За начало ще определим какво тъкмо и в каква част от терена ще изключим. Много постоянно, когато се приказва за GPS, имат поради освен американската сателитна система, само че като цяло употребяват този термин за всички системи за геопозициониране.

Просто е невероятно да се изключат всички системи, в това число съветската ГЛОНАСС, без да се стартира трета международна война и да се смъкват всички спътници. Американците могат да изключат личната си система – GPS. Между другото, преди двадесет години американската система за геопозициониране имаше два разнообразни радиосигнала – по-малко точни за цивилен устройства и по-точни за военните.

Военният код имаше по-голяма дълготрайност на кода от гражданския, с цел да се затрудни заглушаването и да се избегнат конфликти на неяснотата на обсега (за цивилен GPS сигнал тази неизясненост е към 300 км). Военният код беше по-точен заради 10 пъти по-високата периодичност - 10,23 MHz против 1,023 MHz.

Може ли това да стане на несъмнено място? Не. Приблизително всеки сателит " придвижва " своя сигнал до повърхността на Земята с размери 4 хиляди на 4 хиляди километра. Следователно, даже да изключите сигнала по време на прекосяване на галактически транспортен съд над повърхността на Русия, ще би трябвало да оставят Европа и доста други прилежащи страни без естествен сигнал.

Американците могат да изключват наземните станции, работещи в Русия. Да, тази мярка е действителна. Но, както бе упоменато по-рано, това може да докара единствено до леко понижаване на точността на получените сигнали и по-късно, в случай че употребяваното устройство работи извънредно с GPS системата. В противоположен случай, заради сигнала от други спътници, системата ще направи нужните корекции.

Има и различен вид - въвеждането на разстройства благодарение на наземна станция. Но това може да се реализира единствено по границите на страната на дребна дълбочина и благодарение на военни формирования за радио-електронна битка на други страни. Но в случай че се опитат да изпълнят такъвномер, на територията на Русия, можем да предположим, че на процедура сме изправени пред „ casus belli “. Всъщност да вземем за пример гражданската авиация може да пострада от това деяние, както системите за автоматизация в разнообразни промишлености.

Следователно деактивирането на GPS е изключителна опасност. Освен това, в случай че се употребява, може да е по-болезнено за някои американски системи в Русия, в сравнение с за елементарните навигатори в смарт телефоните. Тези, както към този момент споменахме, употребяват най-вече всички вероятни системи за по-голяма акуратност на позициониране.

Да, американските военни понякога организират учения, в които съгласно изискванията съперникът унищожава GPS системата, а вие би трябвало да употребявате инерционни координатни системи. Но това е по-скоро образование при положение на осъзната заплаха, в сравнение с действителна тактика за изключване на GPS и следене в една съответна страна. В реалност възможностите някой да изключи системата си, даже и на вражеска територия, са доста дребни - има прекалено много неприятни последствия, а изгодите не са явни. Руските военни просто ще продължат да употребяват ГЛОНАСС.

Защото, тъй като сме водачи ли?

Защо тогава е инструкцията на „ Росавиация “ да оказва помощ на екипажите на самолетите при изключен GPS? Защо водачите са посъветвани неотложно да уведомяват ръководителите на полети за повреди, утежняване и необикновени характерности на GPS и свързаната авионика? Освен това организацията предложи на превозвачите да оценят рисковете и рестриктивните мерки, породени от неизправности в работата на навигационните устройства и бордовите системи, употребяващи GPS системата. Всичко ли е толкоз неприятно?

Основната причина за инструкцията е известието на Агенцията за авиационна сигурност на Европейски Съюз, след 24 февруари зачестиха случаите на „ заглушаване “ и възможна замяна на GPS сигнали. Те са следени на разнообразни стадии на полети в региона на Калининградска област, наоколо до страните от басейна на Балтийско море, в източната част на Финландия, в Черно море, в региона на Източното Средиземноморие, Израел, Кипър, Ливан, Сирия, Турция и Северен Ирак.

Би било необичайно тези събития да се свързват даже с теоретичната опция за подготовка за прекъсване на GPS в Русия или някъде другаде. Най-вероятно това просто съответства със заканите, изразени от двете страни за опцията за прекъсване.

Тогава какво да вършим в този случай? Трябва ли да се опасявам от вероятно изключване на GPS? Не, по няколко аргументи.

Първо, невероятно е тази система да се изключи тъкмо и опитът за изключване на сигнала по време на полета на спътници над територията на Русия ще докара до голям брой проблеми за случайните съседи на Русия на планетата и за самите Съединени щати. И второ, ГЛОНАСС, основан преди време и поддържан в този момент, се трансформира в най-хубавата ваксина против сериозните последствия от такова самоубийствено решение за Съединени американски щати. Можете да спите умерено, навигаторът на телефона ви ще продължи да работи вярно.

Превод: В. Сергеев

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР