Нов епизод от задочния диалог между партиите, подкрепящи правителството. ГЕРБ-СДС

...
Нов епизод от задочния диалог между партиите, подкрепящи правителството. ГЕРБ-СДС
Коментари Харесай

ГЕРБ определи краен срок за коалиционно споразумение. ПП-ДБ: Има стратегия за бавене на нещата

Нов епизод от задочния разговор сред партиите, подкрепящи държавното управление. ГЕРБ-СДС предложи съответни стъпки и дати, които да доведат до сключване на съдружно съглашение. От „ Продължаваме Промяната - Демократична България ” отвърнаха, че ще упорстват първо да се договорят за смяната в регулаторите, а едвам по-късно да разискват министерски имена.

Планът на ГЕРБ-СДС е в границите на 4 дни да бъде написано съдружното съглашение. Идеята е на 5 март да бъде показано пред партията, а на идващия ден, когато се чака министър председателят Николай Денков да подаде оставка, документът да бъде възложен на ПП-ДБ за разискване. Ще бъдат излъчени работни групи, които да водят договарянията, да вършат редакции и на 8 март се чака решение - държавно управление или нови избори. От „ Продължаваме Промяната - Демократична България ” обаче са скептични към този график и по-скоро се усъмниха, че това е опит за подтикване на страната към избори.

На отхвърли на ПП-ДБ да влязат в коалиция преди назначенията в регулаторите, водачът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори по този начин: „ Мен не ме интересува по какъв начин се споделя някоя партия. Ние сме ГЕРБ и работим с съдружни съглашения. Ще проявим самообладание и ще извървим пътя ”.

. „ На 8 март Денков и Габриел ще са привършили оценките и ще беседваме за целия мандат, по всички тематики. Ще има време договарящата група да постави бележки и на 8 март, в случай че сме се разбрали, отиваме напред, в случай че не сме - гласуваме оставката на кабинета и избори ”, съобщи Борисов.

„ В понеделник господин Борисов имаше покана, персонално от мен - да седнем да приказваме. Вместо това, единственото, което разбрах, беше, че те ще ни дадат техния документ в деня на оставката. Дотогава очевидно ще продължат тези моноспектакли. За мен има тактика да се бавят нещата. Но, в случай че стане неточност, тъй като няма задоволително време, отговорността ще е напълно тяхна ”, отговори съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков.

От Движение за права и свободи обявиха, че ще изчакат двете обединения да се схванат и тогава ще решат какво ще поддържат и какво не. „ Тогава ще разберем дали Политическа партия са разбрали къде са, или са дечица в детска градина. Ако са съществени хора, няма да хвърлят страната в рецесия - ще създадат очевидна коалиция. За Движение за права и свободи е значимо да има държавно управление. Всичко друго са бъдещи договаряния ”, съобщи ръководителят на партията Делян Пеевски

Председателят на Движение за права и свободи съществено разкритикува премиера поради изявлението му от сряда, че няма да влязат в коалиция преди да са сигурни, че ще завършат квалифицираните промени. Денков го упрекна в неистина.

Премиерът акцентира, че 6 март е закрепена дата за подаване на оставка, само че държавното управление ще продължи да работи, до момента в който Народното събрание не я гласоподава. Това значи, че обединенията ще имат толкоз време, колкото сами преценяват за договаряния. „ Докато не видя писмения текст от страна на ГЕРБ, не мога да разясня. Ако се окаже, че се опитваме да бутнем настрана битката с корупцията, няма по какъв начин да продължим напред ”, добави министър-председателят.

Според вицепремиера Мария Габриел и 8 март не е краен период. „ По-скоро 8 март, на фона на това, че на 6 и 7 сме на конгрес на ЕНП. Ние имаме ясна позиция, че няма да подпишем меморандум и по тази причина ще работим за механизъм, съгласно който отговорността да е споделена. Вярвам в разговора ”, акцентира тя.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР