Нов драстичен ръст на коронавируса. Близо 2300 новозаразени, показват данните

...
Нов драстичен ръст на коронавируса. Близо 2300 новозаразени, показват данните
Коментари Харесай

Нов драстичен ръст на COVID-19: Кога мерките стават по-строги?


Нов фрапантен растеж на ковид. Близо 2300 новозаразени, демонстрират данните на Единния информативен портал. Това е най-високата стойност от март насам. Положителна е всяка четвърта проба. От през днешния ден част от COVID-мерките са още веднъж в действие в София.

Маските стават наложителни в лечебните заведения, институциите за обществени услуги, аптеките, оптиките и дрогериите. Сред останалите ограничения са съблюдаване на физическа отдалеченост от метър и половина, миене на ръцете и стерилизация на повърхностите. И при опция работа от у дома. Те са краткотрайни и ще са в действие един месец.

Заради растежа на новите случаи маските в лечебните заведения и в обществените заведения стават наложителни в още 5 области - Варна, Бургас, Добрич, Враца и Перник.

Бавно, само че стремително навлизаме в лятна вълна на коронавирусна зараза. И освен - за първи път у нас Националния център по заразни и паразитни заболявания засече нов вид на „ Омикрон “ - BА.4. Той е открит в областите София-град и Бургас.

Въпреки това, здравните управляващи ни успокояват, че към този момент бизнеси няма да се затварят, няма и напън върху лечебните заведения, макар увеличаващата се заболеваемост. При какви условия ограниченията ще станат по-строги?

Жералдина Борисова постоянно носи маска със себе си и споделя, че е разочарована, че ограниченията не са по-строги, а дали ги съблюдаваме е въпрос на персонална отговорност.

„ Аз дори мислех, че на повече места ще бъдат наложителни. Добре е това, аз постоянно си нося маска с мен, имунизирана съм с бустерна доза дори “, сподели Жералдина Борисова.

Здравни специалисти алармират, че до няколко седмици се чака да бъде доближат пикът на лятната вълна на ковид.

В момента София е в Ниво 1 на пандемичния проект, само че минем ли в Ниво 2 маските ще станат наложителни и в търговски центрове, хипермаркети и на огромни спортни събития.

„ За да стане наложително, би трябвало да минем в Ниво 2, което е обвързвано освен със заболеваемостта, а е по отношение на натиска на здравната система и заетостта на леглата от приетите в болница пациенти, и доста зависи от леглата за интензивно лекуване “, изясни проф. Ива Христова-директор на НЦЗПБ.

В момента няма напън върху лечебните заведения. Не се постановат ограничения на национално равнище. Няма да се затварят бизнеси.

„ Това, което имахме преди - КПП-та, ограничение на придвижването и затваряне на бизнеси - не би следвало и не е съгласно закона да се случи “, съобщи министърът на опазването на здравето в оставка проф. Асена Сербезова.

Здравните управляващи молят да съблюдаваме противоепидемичните ограничения и да се имунизираме, в случай че към момента не сме.

Засега промени в карантинирането на болните не се разисква. Карантината е с дълготрайност 10 дни. В момента се разисква тестванията за COVID-19 още веднъж да се взимат с направление от персоналните лекари и по този начин да са безвъзмездни за пациентите.


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР