Нов доставчик на електрическа енергия ще може да има право

...
Нов доставчик на електрическа енергия ще може да има право
Коментари Харесай

Нов доставчик на ток ще може да разваля договор за продажба с клиент, ако не се е издължил на предходния


Нов снабдител на електрическа сила ще може да има право да скапе контракта за продажба на електрическа сила с клиент, ако снабдяването с електрическа сила на клиента бъде прекратено по искане на предходния снабдител, в резултат на несъблюдение на отговорности. Това плануват една част от измененията в Правилата за търговия с електрическа сила. Интересите на всички страни са регистрирани по уравновесен метод, излиза наяве от планът на Правилата за изменение и допълнение на Правилата за търговия с електрическа сила, който ще се разисква в сряда, 25 юли от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Промените се постановат поради последните изменение в Закона за енергетиката и Закона за силата от възобновими източници от месец май.

Както е известно промените в Закона за енергетиката сложиха и начало на нов стадий от либерализацията на електроенергийния пазар. В тази връзка от работната група напомнят, че една от главните промени в енергийния закон планува от една страна опцията производителите на електрическа енергия от и над 4 MW да продават създадените от тях размери на свободния пазар, а от друга да купуват нужното количество за софтуерни потребности.

„ С промените и допълненията на ЗЕ (обн. Дъждовни води, бр. 38 от 2018 година, в действие от 08.05.2018 г.) се пристъпва към идващ стадий от либерализацията на пазара на електрическа сила, като всички производители с обекти с обща конфигурирана електрическа мощ 4 MW и над 4 MW, в това число и публичният снабдител за количествата, надхвърлящи потребностите на контролирания пазар, както и операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи са задължени да продават цялото създадено количество електрическа сила, респективно да купуват нужното количество сила за софтуерни разноски на/от другите сегменти на проведения борсов пазар. В тази връзка отпада до момента съществуващият модел на наложително изкупуване на създадената от тези производители електрическа сила от възобновими източници и от високоефективно комбинирано произвеждане на електрическа и топлинна сила, както и задължението на публичния снабдител да продава електрическа сила на операторите на мрежи за покриване на софтуерните разноски по пренос/разпределение.

С оглед на горното, като се изключи че се отразяват в по-малка или по-голяма степен на всеки от обособените сегменти от пазара на електрическа сила, тези законови промени постановат в забележителна степен метаморфоза на работата на балансиращия пазар и по-конкретно на структурата и състава на балансиращите групи, на опцията за обединяване на балансиращи групи, както и на активността на координаторите на балансиращи групи “, означават от работната група.

Сред аргументите е и новата роля на Фонда за сигурност на електроенергийната система (ФСЕС). “..на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ (ФСЕС) са предоставени спомагателни функционалности, свързани със събирането на всички средства от цената за отговорности към обществото и с изплащането на награди на производители за електрическата сила от възобновими източници(ВИ) и от високоефективно комбинирано произвеждане на топлинна и електрическа сила (ВЕКП), създадена от централи с обща конфигурирана електрическа мощ 4 MW и над 4 MW.

Тази нова роля на ФСЕС го трансформира в една от значимите фигури на пазара и постанова регламентиране на връзките му с огромна част от комерсиалните участници “.

На трето, само че не и на последно място измежду аргументите, налагащи промените в Правилата за търговия са непълнотите и неточностите в досегашния вид, означават от работната група.

Едни от главните текстове, касаещи смяната са свързани с цена „ обвързване към обществото “, която се заплаща на ФСЕС.

Прецизирани са наредбите, касаещи регистрирането на обособените типове балансиращи групи и активността на координаторите на балансиращи групи.

Предоставят се по-разширени благоприятни условия за комерсиалните участници да понижат в допълнение осъществените от тях небаланси чрез обединяване на балансиращи групи посредством общ финансов сетълмент.

Досега съществуващият модел на нормативно избрани специфични балансиращи групи отчасти отпада, като отсега нататък се дава право на избор на някои координатори на специфични балансиращи групи дали да продължат да бъдат такива или да вземат участие в балансираща група с различен координатор. По този метод се извършва в по-голяма степен една от главните цели на балансиращия пазар, а точно основаването на тласъци за комерсиалните участници да осъществят допустимо най-малки небаланси, се отбелязва в отчета на работната група.

Друга част от измененията касаят и допълват наредбите свързани със промяната на доставчик/координатор на балансираща група.

Предвидена е опция нов снабдител на електрическа сила да има право да скапе контракта за продажба на електрическа сила с клиент, ако снабдяването с електрическа сила на клиента бъде прекратено по искане на предходния снабдител в резултат на несъблюдение на отговорности, като в същото време по уравновесен метод са регистрирани ползите на всички наранени страни, показват още от работната група.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР