Нов доклад от проучване на Европейския съвет за външна политика

...
Нов доклад от проучване на Европейския съвет за външна политика
Коментари Харесай

Две трети в Европа смятат Русия за противник, за 40% войната я е направила по-слаба

Нов отчет от изследване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) в 10 европейски страни (вкл. девет страни членки на Европейски Съюз и Великобритания) разкрива впечатляваща смяна в отношението на европейците към Русия. Днес 54% от интервюираните жители на Европейски Съюз считат страната за съперник, с който сме в спор, и още 12% - за противник, с който би трябвало да се конкурираме. При британците тези индикатори са още по-категорични: 65% я считат за съперник и още 12% - за противник, което в допълнение укрепва доминирането на негативното отношение към Москва.

През 2021 година, за разлика от сегашните общо 66%, по този начин са считали 35%. Тогава същият въпрос е заложен в 12 страни, измежду които и България, и резултатът е бил 17% за " съперник " и 18% за " противник ". Доминиращата оценка (36%) е била, че руснаците са нужен сътрудник, с който би трябвало стратегически да си сътрудничим.

Днес по този начин считат едвам 12% в деветте интервюирани страни от Европейски Съюз и 7% във Англия. В допитването от януари 2023 година на организациите YouGov и Datapraxis не е обхваната България и няма по какъв начин да се съпостави има ли смяна от тези по 5% от българите, оценили напролет преди две години, че Русия е " съперник " и " противник ". Както и дали към момента 25% от българите считат Русия за съдружник по ползи и полезности.

 Отговори на въпроса <strong> през януари 2023 година От " Съюзник, споделящ нашите ползи и полезности " (в мрачно синьо) през " Необходим сътрудник, с който би трябвало да си сътрудничим стратегически ", " Не знам " и " Съперник, с който би трябвало да се конкурираме " до " Противник, с който сме в спор " (в мрачно червено). " src= " https://img.dnevnik.bg/shimg/zx780_4461119.jpg " />
© ECFR

Отговори на въпроса " Какво е Русия за вашата страна " през януари 2023 година От " Съюзник, споделящ нашите ползи и полезности " (в мрачно синьо) през " Необходим сътрудник, с който би трябвало да си сътрудничим стратегически ", " Не знам " и " Съперник, с който би трябвало да се конкурираме " до " Противник, с който сме в спор " (в мрачно червено).

В публикуваното през днешния ден изследване европейците, смятащи Русия за съдружник, са се стопили до 2% в интервюираните 9 страни от Европейски Съюз (при 8% през 2021 г.). На това мнение са едвам 1% от британците.

Почти година след началото на съветската експанзия и впечатляващата опозиция на украинската войска и народ, изследването записва и смяна във възприемането на Русия поради спора.

В деветте проучване страни от Европейски Съюз приблизително 46% считат, че Русия си е все по този начин слаба или е отслабена още повече. Една трета (33%) правят оценка, че тя е мощна или по-силна по отношение на времето преди 24 февруари 2022 година

 <strong> По-силна или по-слаба е Русия </strong> спрямо това, което сте считали преди войната? Предварително са заложени отговори по скалата
© ECFR

По-силна или по-слаба е Русия спрямо това, което сте считали преди войната? Предварително са заложени отговори по скалата " Много или общо взето по-силна " (в мрачно синьо), " Беше и към момента е мощна ", " Не знам ", " Беше и към момента е слаба " и " Много или общо взето по-слаба " (в кафяво).

Няма обща картина по този въпрос. За хората във Англия, Дания, Полша, Естония и Германия е явно,че войната е разкрила слабостите на Москва. В другите страни участвалите в изследването имат по-балансирана оценка. Това усещане за отслабена Русия може да накара хората да имат вяра, че Украйна има действителни шансове да завоюва войната, допълват създателите на отчета за изследването.

Европейците споделят всеобщо разбиране на Европейски Съюз, че е толкоз мощен, колкото преди, или даже по-силен, в сравнение с са си представяли. Така считат приблизително 49% от интервюираните в деветте страни от Европейски Съюз. на противоположното мнение - че е слаб като преди войната или още по-слаб споделят 32%.

 <strong> По-силен или по-слаб е Европейски Съюз </strong> спрямо това, което сте считали преди? Предварително са заложени отговори по скалата
© ECFR

По-силен или по-слаб е Европейски Съюз спрямо това, което сте считали преди? Предварително са заложени отговори по скалата " Много или общо взето по-силен " (в мрачно синьо), " Беше и към момента е мощен ", " Не знам ", " Беше и към момента е слаб " и " Много или общо взето по-слаб " (в кафяво).

Във всичките страни (с изключение на Италия) преобладаващото мнение е, че Европейски Съюз е мощен или по-силен спрямо преди една година. Съответно, в тази група 54% желаят Украйна да върне цялата си завзета територия, а 25% - войната да спре допустимо най-скоро, даже в случай че би трябвало украинците да правят отстъпка свои земи на Путин.

В групата на вярващите в отслабения Европейски Съюз за бързо привършване на войната се афишират 38%, а за това Украйна да продължи битката - 32%.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР