Нов доклад на швейцарската организация за качество на въздуха IQAir

...
Нов доклад на швейцарската организация за качество на въздуха IQAir
Коментари Харесай

Лошо: Само 7 държави в света отговарят на стандартите на СЗО за качеството на въздуха

Нов отчет на швейцарската организация за качество на въздуха IQAir показва мрачна картина на световното замърсяване на въздуха. Само седем страни в света ще дават отговор на стандартите на Световната здравна организация (СЗО) за качеството на въздуха през 2023 година.

Това акцентира непрекъснатата опасност от смъртоносно замърсяване на въздуха, изострена от икономическия напредък и тежките последствия от горските пожари.

В отчета са оценени данни от над 30 000 мониторингови станции по целия свят.

Единствено Австралия, Естония, Финландия, Гренада, Исландия, Мавриций и Нова Зеландия дават отговор на стандарта на СЗО за PM2,5 – микроскопични частици, свързани с тежки здравословни проблеми и смъртност.

По-конкретно южноазиатските страни и по-специално Бангладеш, Пакистан и Индия се борят с равнища на качество на въздуха, които надвишават предложените от СЗО граници на замърсяване с частици най-малко 10 пъти. Положението е тежко, като над 92 % от оценените страни и райони надвишават рекомендациите за замърсяване с прахови частици, в това число и Съединени американски щати.

Изчерпателният отчет на IQAir се основава на данни от над 30 000 монитора за качеството на въздуха в 134 страни и територии. Компанията подробно проучва междинните равнища на замърсяване през годината в градовете, оборудвани с устройства за мониторинг, като дефинира количествено излагането на хората на прахови частици с размер към 2,5 микрона, известни като PM2,5.

Глобална карта на концентрацията на PM2,5 частици по градове през 2023 година

„ PM2.5 прониква във всяка клетка на тялото ни, като визира всичко – от кожата до белите дробове и мозъка. “

заяви Франк Хамес, основен изпълнителен шеф на IQAir Global, по време на конференция

СЗО пресмята, че замърсяването на въздуха способства за към 6,7 милиона случая на преждевременна гибел годишно.

В Съединени американски щати равнищата на замърсяване на въздуха са се нараснали нищожно. Изследване на Станфордския университет, оповестено в Nature демонстрира, че димът от горските пожари отхвърля постигнатите с десетилетия усъвършенствания в качеството на въздуха посредством Закона за чистотата на въздуха.

През 2023 година американците означиха рекордна година по вдишването на пушек от горски пожари, който има способността да прониква надълбоко в белите дробове и да навлиза в кръвообращението, създавайки обилни опасности за здравето. Излагането на пушек е обвързвано с нараснала възможност от астма, рак на белия дроб и хронични белодробни болести. Освен това изследванията свързват дима от горските пожари с неподходящи репродуктивни резултати, в това число прибързано раждане и загуба на бременност.

Докладът припомня за нуждата от съгласувани световни дейности за справяне с ескалиращата рецесия с качеството на въздуха. Докато страните се оправят със комплицираните проблеми, свързани с контрола на замърсяването и смекчаването на последствията от изменението на климата, здравето на милиони хора виси на косъм, което приканва както политиците, по този начин и жителите да дадат приоритет на въздуха, който всички споделяме.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР