Стотици хиляди са принудени да измамват в Югоизточна Азия: ООН

...
Нов доклад на ООН изчислява, че стотици хиляди хора от
Коментари Харесай

Нов доклад на ООН изчислява, че стотици хиляди хора от целия свят са били трафикирани в Югоизточна Азия, за да бягат онлайн измами.

Поне 120 000 души в Мианмар и още 100 000 в Камбоджа са били принудени да извършват тези измами.

Повечето жертви са мъже от Азия, но някои са дошли от по-далеч, като Африка и Латинска Америка.

Въпреки че проблемът съществува от години, докладът на ООН е първото цялостно проучване от този мащаб.

Тъй като спиранията, свързани с пандемията, накараха милиони хора да останат в домовете си и да прекарват повече време онлайн, те станаха готови мишени за ръководителите на схеми за онлайн измами, според доклада.

И докато престъпните групировки традиционно ловят по-малко образовани хора, отчаяно търсещи бързи пари, сега те се насочват към жертви с професионална работа, които често имат висше образование или дори следдипломни степени.

Много от тези места, където хората са принудени да извършват киберпрестъпления, са в юрисдикции, където управлението и върховенството на закона са слаби и властта е оспорвана , се казва в доклада.

"Продължавайки да призоваваме за справедливост за онези, които са били измамени чрез онлайн престъпност, не трябва да забравяме, че този сложен феномен има две групи на жертвите“, каза върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк.

ООН изчислява, че тези центрове за измами генерират милиарди щатски долари приходи годишно.< /p>

Различни медии, включително BBC, разговаряха подробно с хора, които са станали жертва на тези престъпни мрежи.

Често те са примамени от реклами, обещаващи лесна работа и екстравагантни бонуси, след което са подмамени да пътуват до Камбоджа, Мианмар и Тайланд.

След като пристигнат, те са затворени и принудени да работят в центрове за онлайн измами. Тези, които не се съобразяват, са изправени пред заплахи за безопасността си. Много от тях са били подложени на изтезания и нечовешко отношение.

Някои мрежи също са насочени към хора, търсещи любов и романтика - в това, което често е известно като измами с "клане на прасета". В трагичен случай миналата година 25-годишен малайзиец беше измъчван до смърт, след като отиде в Банкок, за да се срещне с „приятелка“, с която е говорил само онлайн.

Вместо това той е бил трафикиран в Мианмар и принуден да работи за компании, замесени в онлайн измами. В едно от последните си обаждания до родителите си той каза, че е бил бит за предполагаемо симулиране на болест. Той почина, след като беше в интензивно отделение в продължение на един месец.

Съществуващите разпоредби в много страни от Югоизточна Азия често не отговарят на международните стандарти и "в голяма част" не успяха реагират адекватно на развитието на операциите за онлайн измами след пандемията, казаха от ООН.

Пиа Оберой, старши съветник по въпросите на миграцията в Службата на ООН по правата на човека, каза, че много повече случаи са останали недокладвани, защото жертвите са изправени пред „стигма и срам“ за работа, която са били подмамени да вършат.

Докладът добавя, че подходящ отговор трябва „не просто [да включва] справяне с организираната престъпност или налагане на граничен контрол“, но трябва осигуряват защита и справедливост за тези жертви на трафик.

Г-н Тюрк призова правителствата да бъдат решителни в разбиването на тези престъпни мрежи.

"Всички засегнати държави трябва да съберат политическа воля за укрепване на човешките права и подобряване на управлението и върховенството на закона, включително чрез сериозни и продължителни усилия за справяне с корупцията, “ каза той.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР