Нов договор за вътрешни услуги с БДЖ за 2022 г.-2023

...
Нов договор за вътрешни услуги с БДЖ за 2022 г.-2023
Коментари Харесай

Заради инфлацията: МТС иска кадрови промени, МФ - 100% от дивидентите на предприятията

Нов контракт за вътрешни услуги с БДЖ за 2022 г.-2023 година подписва Министерството на превоза и известията (МТС) с компанията. Това е планувано в Плана за възобновяване и резистентност и идва след осъществен разбор. Още през тази година е планувано да стартира наклонността по възстановяване на финансовото положение на БДЖ и до 2024 година би трябвало да има съществени финансови параметри, тъй че предприятието да е без значение от националния бюджет. Това отговори на въпроси пред Комисията по превоз в Народното събрание отрасловият министър Николай Събев . " Бих желал да виждам акциите на това дружество, тъй че да не е подвластно от националния бюджет, това е най-далечната визия. Дали ще се случи до края на 2024 година - ще се види, ще има отчетни интервали през 22-ра, 23-та година ", уточни министърът.
 10% годишна инфлация предвижда Министерство на финансите
10% годишна инфлация предвижда Министерство на финансите

Очаква се по-нисък напредък на стопанската система за тази и идната годината

Той посочи, че за негова изненада " доста малко хора се зарадвали на концепцията пътнически и товарни транспорти на БДЖ да са с добра известност и да са удовлетворени, множеството очаквали да се разгласи банкрут на едно от предприятията ". За МТС това е рано да се случи, сподели Събев и посочи, че стартира подсилване и има желание да се вкарат принадлежности на дейно комерсиално осъществяване, което в този момент отсъства.

Николай Събев разяснява още, че следва преначертаване на бизнес параметрите , както и на 5-годишния проект, защото светът навлиза в криза поради войната в Украйна и най-много Европа. На въпроса дали МТС ще кандидатства за нов контракт с БДЖ - министърът изясни, че ще се реши и, в случай че има конкурс от страната и в случай че предприятието е финансово крепко и има способността да действа в добра стопанска система, би трябвало да има преимущество пред другите бизнесмени. Дали ще се дава БДЖ на външен оператор - ще се взема решение и ще се работи интензивно, добави той.

МТС има решителност да извади железопътна администрация - разгласи на комисията Събев.

 До часове светва зелена светлина от Европейска комисия по Плана за възобновяване
До часове светва зелена светлина от Европейска комисия по Плана за възобновяване

Премиерът се похвали с енергийната сигурност, върховенството на правото и 62 нови влака

Искаме да оздравим БДЖ и в този момент е моментът да похваля синдикатите, заключи министърът. По думите му - на развиването не пречат синдикатите, а администрацията. В тази връзка Събев разгласи, че ще има нови кадрови промени по върховете на предприятията - БДЖ, пристанища, летища и така нататък

В отговор на въпрос за тол таксите - министър Събев уточни, че се " преглежда опцията с автобусните превозвачи да се премине по-леко ", само че главната цел е да се закрепи бюджетът на страната сега.

 Даниела Везиева е назначена за член на Съвета на шефовете на БДЖ
Даниела Везиева е назначена за член на Съвета на шефовете на БДЖ

Железниците са зеленото бъдеще на европейска България, разяснява тя

" Бюджетът се промени, изискванията се трансформираха и Министерство на финансите (МФ) желае да се събере 100% от дивидента на всички държавни предприятия и да се приведат в бюджета. Това е явен знак. 3% от Брутният вътрешен продукт от септември до март са изплатени за нарасналите цени на тока, това не е било планувано и евентуално ще има възобновяване на националния бюджет през септември. Опасявам се, че всички би трябвало да се фокусираме по какъв начин да дадем - до там сме стигнали, че би трябвало да спасим обществено слабите и това ви го споделя дясномислещ човек ", изясни той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР