Нов данък за внос на автомобили втора ръка в размер

...
Нов данък за внос на автомобили втора ръка в размер
Коментари Харесай

Предложение: Нов данък за внос на автомобили втора ръка

Нов налог за импорт на коли втора употреба в размер на най-малко 500 лв.. Такава концепция показа министърът на превоза Георги Гвоздейков. Целта на новата ставка е парите да се събират в специфичен фонд, посредством който жителите да бъдат подкрепени в закупуването на електрически автомобил . От Асоциацията на вносителите на коли в България обаче обявиха, че новият налог само ще докара до скок в цените на колите втора употреба.

По данни на Министерството на превоза вносът на коли втора употреба в България на годишна база надвишава 300 000 автомобил а. Поради тази причина те считат, че новата ставката ще се трансформира в добър инструмент за пълнене на държавната хазна.

Какъв обаче е броят на електрическите коли в България на фона на всички останали? 11 000 електрическия автомобил при автопарк от общо 2,4 милиона. Основният проблем тук е цената, защото за най-ниския клас електрическа кола би трябвало да платим най-малко 30 000 лв..

От отрасловото ведомство изясняват, че концепцията на новия налог е основаването на тласъци за потребление на новите технологии в автомобилостроенето .

„ Дискутира се вносът на остарял автомобил да бъде обложен с такса, която да се заплаща от вносителите. Целта е средствата да бъдат събирани във фонд, който таргетирано да подкрепя закупуването на електрически коли. Конкретните параметри на тази мярка към момента се разискват ” , написа в позицията на МТС.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР