Нов дълг за 300 милиона лева ще бъде предложен на

...
Нов дълг за 300 милиона лева ще бъде предложен на
Коментари Харесай

Държавата задлъжня с нови 300 млн. лв., достигна тавана за годината 


Нов дълг за 300 милиона лв. ще бъде препоръчан на вложителите в аукцион на вътрешния пазар, излиза наяве от уеб страницата на Българска народна банка.
На аукциона през днешния ден ще бъдат препоръчани за продажба 3. 5-годишни лихвоносни съкровищни облигации от отворен вид с закрепен лихвен % от емисия № BG 20 301 21 110/17. 11. 2021 година. Падежът по тези държавни скъпи бумаги е 17. 05. 2025 година.
Това ще бъде петият търг за разпространение на държавни скъпи бумаги от началото на тази година. Досега Министерство на финансите утвърди и записа поръчките в три от четирите търга. Така набраният нов държавен дълг от началото на годината възлиза на 1. 5 милиарда лв.. Ако страната пласира сполучливо препоръчаните ДЦК на идния аукцион, новият дълг през 2022 година ще набъбне до 1. 8 милиарда лв., а общата нова задлъжнялост на страната ни ще доближи 7, 3 милиарда лв..
Досега са поети милиард и половина от вътрешния пазар, само че през март беше направено погасяване за повече от милиард и 300 милиона лв.. Това е таванът за годината, избран в Закона за държавния бюджет през тази година страната ни може да поеме нов дълг от 7. 3 милиарда лв.. При възможна актуализация на бюджета, този предел може да претърпи изменение.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР